Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co ve skutečnosti zabilo Kima? Experti nad teorií o bojové látce kroutí hlavou

Autor: nka - 
28. února 2017
15:16

Pochybnosti mezi odborníky vyvolala zpráva o tom, že bratr severokorejského prezidenta Kim Čong-nam byl otráven bojovou látkou VX, zařazenou na seznam zbraní hromadného ničení. VX je totiž nesmírně účinný jed, jenže Kim příznaky otravy nevykazoval okamžitě. Útočnice, které mu jed rozetřely po tváři, navíc vyvázly bez úhony. 

„V této věci mám víc otázek než odpovědí,“ řekl Richard Guthrie z nezávislého Stockholmského výzkumného ústavu pro mezinárodní mír.

VX je podle serveru New Scientist nejjedovatější sloučeninou vůbec – smrtelná je pouhá kapička o hmotnosti 10 miligramů, která dopadne na kůži. K bezprostředním příznakům otravy patří křeče, pěna u úst a zmodrání v obličeji.

Video z letiště přitom ukazuje Kima, jak po útoku bez problémů odešel vyhledat pomoc k místním zdravotníkům, a ještě po několik minut známky prudké otravy nevykazoval. Ani ženy, které na něj zaútočily, zjevně nebyly nijak chráněny, a přesto vyvázly bez úhony.

„Pokud by jen ta nejmenší kapička ukápla na jejich kůži kdekoliv po těle, musely by mít nějaké příznaky otravy. Přitom o ničem takovém nemáme z věznice zprávy,“ podotkl belgický expert na chemické zbraně Jean-Pascal Zanders.

Server připomíná, že útočnice mohly předem dostat protilátku, anebo mohl být jed uzavřen v mikrokapslích a uvolnit se až po rozetření na kůži. V obou případech je ale pravděpodobné, že by se příznaky otravy objevily alespoň u zdravotníků, kteří Kima ošetřovali. O jejich postižení ale také nejsou žádné zprávy.

Odborníci také kroutí hlavou nad tím, že letiště nebylo dekontaminováno okamžitě po otravě, ale až tento víkend.

Jak ale New Scientist dodává, Severní Korea má kvůli přísným kontrolám velmi ztížený dovoz chemikálií, z nichž se VX dá vyrobit. Je proto možné, že jed pocházel ze starší šarže a už ztratil původní sílu.

Neurotoxin VX v těle blokuje účinek enzymu acetylcholinesterázy. Ta umožňuje rozkládat látku, která přenáší nervové vzruchy z nervů na svaly. Po zásahu jedem tak svaly v celém těle zůstanou křečovitě stažené, a to včetně dýchacích svalů. Otrávený jedinec zemře udušením. 

Jak zabili Kima? Podívejte se na video:

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi