Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové mohli zastavit prchající Kimovy vrahy. Žádost Soulu ale ignorovali

Autor: nka - 
28. února 2017
12:10

Jižní Korea žádala Rusko o pomoc při dopadení Severokorejců podezřelých z vraždy bratra severokorejského prezidenta, kteří po vraždě prchali z Malajsie zpět do Severní Koreje. Moskva ale požadavek Soulu na zadržení mužů, kteří do Pchjongjangu cestovali přes ruské území, odmítla. Napsala to ruská agentura RIA Novosti s odkazem na korejský deník Čunan Ilbo.

Kim Čong-nam byl 13. února otráven dvěma ženami na letišti v malajsijském Kuala Lumpur. Jak později oznámila malajsijská policie, čtyři občané Severní Koreje podezřelí z podílu na vraždě opustili okamžitě po vraždě Malajsii. Do Pchjongjangu měli odletět komplikovanou cestou přes Jakartu, Dubaj, Moskvu a Vladivostok.

Jihokorejská tajná služba se podle deníku obrátila na ruské kolegy, aby Severokorejce zadrželi za účelem kontroly totožnosti.

„Ruská strana ale na jejich žádost nezareagovala a nechala podezřelé opustit zemi,“ napsal deník s odkazem na diplomatický zdroj. „Jelikož totiž v té době bylo vyšetřování teprve na začátku a podezřelí měli severokorejské občanství, neměla Moskva ke kladnému vyřízení žádosti Soulu důvod,“ dodal zdroj deníku.

Soul: Čtyři z podezřelých jsou špioni

Podle BBC mezitím Jižní Korea oznámila, že čtyři ze sedmi podezřelých z vraždy pracují pro severokorejské ministerstvo státní bezpečnosti. Neupřesnila ale, o které z mužů se jedná.

Kromě čtyř mužů, kterým se včas podařilo uprchnout do vlasti, byl jeden podezřelý Severokorejec v Malajsii již zatčen a další dva se skrývají na severokorejské ambasádě.

Jak otrávili bratra Kima? Podívejte se na video:

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

tgbg ( 28. února 2017 17:34 )

Rusko hlavní světový terorista přece nebude chytat svoje soudruhy!!!!

..krakonos500 ( 28. února 2017 16:43 )

Putinovci chrání komunistické vrahy. Vždy a všude.

fotrpjotr ( 28. února 2017 15:48 )

Další hoax,že za to může Rusko.

Zobrazit celou diskusi