Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Němci diskriminují uprchlíky, tvrdí OSN. Afričané se tam prý bojí útoků

Autor: bru/ČTK - 
27. února 2017
18:33

Lidé pocházející z Afriky čelí v Německu diskriminaci a strachu z napadení. Na závěr své první návštěvy v Německu to dnes uvedla expertní skupina OSN pro osoby s africkým původem. Konečnou zprávu předloží odborníci v září Radě OSN pro lidská práva.

Ačkoli ústava garantuje rovnoprávnost, zakazuje diskriminaci na základě rasy a stanoví, že lidská důstojnost je nedotknutelná, v praxi to není prosazováno,“ uvedla skupina podle agentury DPA.

Odborníci OSN se z rozhovorů dozvěděli, že zejména muži se kvůli svému původu obávají na některých místech útoků. Experti navštívili několik měst a mluvili s poslanci a zástupci Iniciativy černých lidí v Německu (Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland) (ISD).

„Je dobře, že dnes už se alespoň obecně nepopírá, že v této zemi je rasismus,“ řekl člen předsednictva ISD Tahir Della. Podle něj v Německu existuje „institucionální rasismus,“ nelze prý hovořit jen o ojedinělých případech.

Kontroly kvůli rasovému původu

Della kritizoval takzvané rasové profilování, tedy kontroly, vyšetřování nebo sledování osob, které úřady podezírají hlavně na základě jejich příslušnosti k určité rase.

Podle průzkumu považuje 63 oslovených Němců policejní kontroly prováděné podle etnických znaků za z větší části neproblematické.

Skupina OSN tvrdí, že rasové profilování je v Německu rozšířené, ačkoli to oficiální místa nepřiznávají. Expertům OSN vadí, že neexistuje nezávislý odvolací orgán, na který by se mohly obrátit „oběti této formy diskriminace“.

V Německu žije kolem milionu osob s africkým původem. Diskuse o této menšině se vyhrotila, když předloni na Silvestra čelilo mnoho žen sexuálnímu napadení či okradení v Kolíně nad Rýnem a několika dalších městech. Pachateli byli tehdy podle obětí hlavně Severoafričané.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 4. října 2017 23:13 )

Němci jsou strašní rasisté,místo aby jim nabídli své domovy,ženy a dcery.tak jim dají měsíčně blbých 1000 euro,ubytování na hotelech a stravu zdarma.

vampirik ( 24. srpna 2017 15:01 )

Němci diskriminují uprchlíky,tady cikáni Čechy a OSN celý svět.

aentoni ( 27. února 2017 18:56 )

Tak se vraťte do Afriky, kam patříte, tam vás nikdo dispriminovat kvůli rase nebude.

mourovata.kocka ( 27. února 2017 18:43 )

Bojí se tu? Tak se můžou vrátit domů, nikdo je tu nedrží!

Zobrazit celou diskusi