Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Expert ze Švédska obhajoval v televizi Trumpa. „Kdo to je?“ ptají se Švédi

Autor: Mii - 
27. února 2017
17:11

V americké televizi Fox News minulý týden vystoupil švédský národní bezpečnostní expert. Obhajoval Trumpovo tvrzení, že uprchlíci ve Švédsku způsobují ohromné problémy. Jenže expert, který v televizi vystoupil pod jménem Nils Bildt, má kriminální záznamy v USA a ve Švédsku ho nikdo nezná. Nejspíš se ani nejmenuje Nils Bildt.

„Netušíme, kdo to je,“ sdělil serveru New York Times Mikael Abramsson, mluvčí švédské armády. „Nikdo o něm u nás nikdy neslyšel, a tak nemůže mluvit naším jménem.“ Podobně se k muži vyjádřil mluvčí ministerstva vnitra. Podle něj nikdo tohoto jména na ministerstvu nepracuje.

Šéf teroristických studií na univerzitě Swedish Defense University Magnus Ranstorp dokonce tvrdí, že nikdo tohoto jména neexistuje. „Žádný Nils Bildt není,“ řekl.

Podle veřejně dostupných dokumentů se Bildt narodil jako Nils Tolling. Pod tímto jménem vystupoval až do minulého května, kdy si založil firmu Mudus World West v Montaně.

Švédský deník Aftonbladet ale tvrdí, že Bildt/Tolling začal jméno Bildt používat již v roce 2013, kdy se snažil využít tohoto příjmení k odstartování politické kariéry. Bildt se totiž jmenoval i bývalý premiér Švédska.

Žádná pozice podobného jména neexistuje

Podle Ranstorpa je nemožné, aby muž, jenž ve Fox News vystoupil jako švédský národní bezpečností expert, vykonával takovou pozici. Žádná taková pozice totiž ve švédské bezpečnostní hierarchii neexistuje. „Žádná taková pozice není. Ani ho nikdo v těchto kruzích nezná. Přitom v tomto oboru všichni znají všechny,“ vysvětloval Ranstorp.

Další zvláštností je, že Nils Bildt byl v roce 2014 zatčen v USA kvůli porušení veřejného pořádku v důsledku pití alkoholu. Obviněn byl i z útoku na policistu. Soud mu uložil 12 měsíců ve vězení, ale zda nakonec do vězení nastoupil, není jisté.

Sám Bildt podle švédského deníku Dagens Nyheter tvrdí, že o svých kriminálních záznamech nevěděl. Řekl také, že titul „švédský národní bezpečnostní expert“ si vymyslel pracovník televize Fox News. „Nemohl jsem nijak ovlivnit to, co tam napíšou,“ obhajoval se Bildt. „Jsem nezávislý analytik, co sídlí v USA.“

Fox News experta obhajuje

Předtím, než se z Bildta stal samozvaný expert na švédskou bezpečnost, údajně studoval bezpečnostní studia na londýnské škole King’s College London. Odešel ale hned v prvním roce, řekl Robert Egnell, bývalý Bildtův spolužák. „Myslím, že pak pracoval pro několik malých bezpečnostních firem,“ vzpomínal Egnell.

Fox News však volbu Bildta do svého programu obhajuje. „Náš produkční mluvil s řadou lidí, kteří jej doporučili. Také s ním udělal rozhovor a prozkoumal jeho životopis. Shodli jsme se, že bude k našemu tématu vhodným hostem,“ vysvětloval David Tabacoff, výkonný produkční pořadu The O'Reilly Factor, ve kterém se na Fox News Bildt objevil.

Tabacoff následně dodal, že Fox News se bude tématu déle věnovat v příštím vysílání pořadu The O'Reilly Factor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi