Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brána do pekel se znovu otevřela: Sopka Erta Ale chrlí lávu

Autor: pet - 
27. února 2017
15:55

Etiopská sopka Erta Ale je známá svou stálou vulkanitou. Při posledním zkoumání byl nalezen nový sopečný zlom, ze kterého vyvěrají sopečné plyny a vodní pára. Vrcholek sopky se stal opět rozbouřeným oceánem lávy, která stéká po svazích sopky.

Sopka Erta Ale leží v severovýchodní Etiopii a je řazená svou vulkanickou aktivitou mezi jedny z nejaktivnějších sopek na světě. Leží v pouštní Danakilské proláklině a kvůli dvěma lávovým jezerům, které má na svém vrcholu, bývá označována jako „brána do pekel“.

Jezera jsou často aktivní a už od roku 1906 s oblibou vytékají po jižním svahu sopky. K vážnější erupci došlo v roce 2005. Ta měla za následek výpadek slabších ekonomik v regionu a láva zabila na 250 kusů dobytka.

Erta Ale znamená v afarštině „Kouřící hora“ a je to tzv. štítová sopka. To je taková, která má daleko větší průměr, než je výška jejího sopečného kužele. I když její kužel není vysoký a měří 613 metrů, většina sopky se rozprostírá hluboko pod hladinou moře.

Z posledních výzkumných snímků byly odhaleny dva odlišné lávové proudy, stejně tak jako další místa, kde uniká vodní pára a sopečné plyny, které jsou dalším projevem vulkanismu. Jeden z lávových proudů vychází z dlouhé zlomeniny, která je asi 6 kilometrů dlouhá a je znamením významné geologické aktivity, která postihla celou oblast.

Podívejte se na úžasné snímky soptící Erty Ale:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi