Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Předávání Oscarů a politické narážky: Tématem byl Trump i migrace

  • Autor: Mii,ČTK - 
    27. 2. 2017
    19:17

    Jak se očekávalo, letošní oscarový galavečer, jenž proběhl v noci z neděle na pondělí, byl jeden z nejvíce politických a konfliktních za posledních několik let. Na mysli většiny zúčastněných byl americký prezident Donald Trump, i když jeho jméno přímo nezaznělo. Trump byl i příčinou neúčasti jednoho z oceněných režisérů a předmětem vtipů moderátora večera Jimmyho Kimmela. Nejedna věta byla věnována také tématu migrace a tolerance.

  • 1.Oceněný íránský režisér na protest proti Trumpovi nedorazil

    Jak předem avizoval, íránský režisér Asghar Farhadi na předávání Oscarů nedorazil. Neudělal tak ani přesto, že jeho film Klient byl horkým kandidátem na výhru v kategorii neanglický mluvený film, sošku nakonec skutečně získal.


    Farhadi svojí absencí dával najevo nesouhlas s výnosem Donalda Trumpa, který dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských států, mezi kterými byl i Írán.

     

    Režisér místo toho napsal prohlášení, které na jevišti přečetla zástupkyně filmu Anousheh Ansari. Stálo v něm, že Fahradi se neúčastní „z respektu všem lidem jeho země a dalších šesti států, které ponížil nelidský zákon, jenž jim zakazoval vstup do USA.“


    Dále v něm stálo: „Rozdělovat svět na dvě poloviny jen podněcuje strach.“ Filmaři podle něj mají v současném světě velkou roli. „Vytvářejí empatii mezi námi a těmi druhými. Tuto empatii dnes potřebujeme více než kdy dříve.“


    Fahradi nicméně nebyl jediným zástupcem kategorie neanglicky mluvených filmů, kteří se v rámci Oscarů politicky vyjádřili. Všech pět nominovaných režisérů vydalo společné prohlášení, ve kterém odmítají „fanatismus a nacionalismus, který dnes vládne v USA a jiných zemích“. Vyjádřili také zklamání z většiny vrcholových politiků.

    Íránský režisér Asghar Farhadi na předávání Oscarů kvůli Trumpovi nepřijel. Íránský režisér Asghar Farhadi na předávání Oscarů kvůli Trumpovi nepřijel. | EPA/Reuters/ČTK

  • 2.Syrští dobrovolníci mluvili o touze po konci války

    Protiimigračním výnosem Donalda Trumpa byl zasažen i šéf skupiny syrských dobrovolníků, kteří se objevují v dokumentu Bílé přilby, jenž získal sošku v kategorii krátkometrážní dokument.

     

    Bílé přilby je jiné pojmenování právě skupiny syrských dobrovolníků, kteří zemi pomáhají vzpamatovat se z válčení. Na oscarovém pódiu proto producent filmu přečetl vyjádření šéfa této skupiny, který děkoval za to, že je problému syrské války věnována pozornost.

     

    „Tito dobrovolníci se mohou cítit zapomenuti,“ četl producent a vyzval sál, „aby dal co nejvíce najevo, že také chce, aby válka skončila co nejdříve“.

    Scéna z oscarového dokumentu Bílé přilby, který se věnuje dobrovolníkům v Sýrii. Scéna z oscarového dokumentu Bílé přilby, který se věnuje dobrovolníkům v Sýrii. | ČTK
  • 3.Moderátor Kimmel neustále narážel na Trumpa

    O tom, že Trump a důsledky jeho politiky budou na programu dne, nenechal moderátor večera Kimmel nikoho na pochybách, když ve svém úvodním projevu připomenul, že na USA nyní hledí celý svět. „Na toto vysílání se dívají ve 225 zemích, které nás teď nenávidí,“ řekl.

     

    Komik Kimmel sklidil úspěch s poznámkou o „přeceňované“ Meryl Streepové, jak o této oscarové herečce prohlásil Trump, když ho v lednu ostře kritizovala při udělování Zlatých glóbů. Kimmel hovořil o hercích, „kteří se zdají být významní, ale nejsou“. Pozdravil Streepovou sedící v sále za to, že „odolala testu času svými nudnými a přeceňovanými výkony“.


    Kimmel také o Trumpovi řekl: „Někteří se brzo ocitnou na pódiu, aby pronesli děkovnou řeč, o níž bude prezident Spojených států tweetovat v pět hodin ráno“.


    Moderátor si neodpustil ani připomínku sporu Bílého domu s novináři, když s narážkou na mluvčího Seana Spicera prohlásil: „Nepovolíme nepravdivé zprávy.“ Spicer v pátek vykázal z briefingu pracovníky několika renomovaných sdělovacích prostředků, které Bílý dům označuje za šiřitele nepravdivých zpráv.

    Moderátor Jimmy Kimmel neustále narážel na Trumpa. Moderátor Jimmy Kimmel neustále narážel na Trumpa. | ČTK

  • 4.Modré stužky pro ochranu občanských svobod

    Ne všechny politické projevy na letošním předávání Oscarů byly verbálního rázu. Etiopsko-irská herečka Ruth Negga si na svůj oděv připnula modrou stužku, kterou chtěla vyjádřit podporu Americkému svazu pro občanské svobody (ACLU), který si klade za cíl bránit a uchovávat práva a svobody jedinců stanovené ústavou v USA.

     

    Její gesto odkazovalo na film Loving, za který byla nominovaná v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. Negga ve filmu, jenž je inspirován skutečnou událostí, hraje černošskou ženu, jež se dostala do vězení za to, že si vzala bílého muže. Tehdy pár u soudu reprezentovala právě ACLU.

     

    Modrou stužku si na svůj oděv připnuly i další herečky – Karlie Kloss, Lin-Manuel Miranda a Busy Phillips.

    Herečka Ruth Negga modrou stužkou odkázala na neziskovou organizaci ACLU. Herečka Ruth Negga modrou stužkou odkázala na neziskovou organizaci ACLU. | ČTK
     
  • 5.Režisérka připomněla oběť policejní střelby

    Ještě než celá událost začala, režisérka Ava DuVernay, jež získala nominaci za svůj dokument „13th“, zveřejnila na Twitteru svoji fotku, jak drží svetr s nápisem „Trayvon“. Chtěla tak upozornit na výročí smrti Trayvona Martina, kterého zastřelila policie v roce 2012.

     

    Režisérka si také na galavečer oblékla róbu od libanonského návrháře, což lidé označili za politické vyjádření.

  • 6.Šéfka akademie zdůraznila, že nominovaní lidé jsou více diverzní

    Prezidentka Akademie filmového umění a věd Chery Boone Isaacs nezmínila Trumpa, ale věnovala se tématu, které před dvěma roky způsobil podobný poprask – #OscarsSoWhite. Tehdy si černošští filmaři a herci stěžovali, že celá soutěž je zaujatá, protože nominuje hlavně bílé lidi.


    Prezidentka proto letos řekla, že „současný ročník je důkazem, že umění nemá hranice a že letos jsou nominovaní lidé více diverzní“. Zmínila také, že umění dokáže spojovat lidi napříč nejrůznějšími zeměmi. „Všichni kreativní lidé po celém světě jsou spojeni nezničitelným poutem,“ řekla šéfka akademie.

    Šéfka Akademie filmového umění a věd Cheryl Boone Isaacs mluvila o diverzitě. Šéfka Akademie filmového umění a věd Cheryl Boone Isaacs mluvila o diverzitě. | Reuters
  • 7.Mexický herec odsoudil Trumpovu zeď

    Velice krátké, ale jasné stanovisko vyjádřil při předávání Oscarů mexický herec Gael Garcia Bernal. Řekl: „Jsem proti jakýmkoli formám zdí, které nás mají rozdělovat“.


    Reagoval tak na rozhodnutí Donalda Trumpa postavit mezi USA a Mexikem zeď, kterou mají Mexičané sami financovat. Většina Mexičanů se zdí nesouhlasí.

    Mexický herec Gael Garcia Bernal odmítl při předávání Oscarů Trumpovu zeď. Mexický herec Gael Garcia Bernal odmítl při předávání Oscarů Trumpovu zeď. | Reuters
     
  • 8.Politice se věnovaly i reklamy

    Novému americkému prezidentovi a jeho prvním krokům v úřadu se věnovalo i několik reklam, které byly během večera vysílány. Společnost Hyatt představila reklamu doplněnou o píseň „Svět teď potřebuje hlavně lásku“, ve které ukazovala lidi nejrůznějších ras a vyznání, kteří na sebe podivně hleděli, než našli určité spojení. Reklama byla pak ukončena slovy, že „svět potřebuje pochopení“.

     

     

    Americký výrobce audioknih Audible zas představil reklamu, ve které herec Zachary Quinto čte úsek knihy George Orwella 1984. Kniha se věnuje dystopické vizi světa.

     

    Nakonec zpravodajský server New York Times představil během večera reklamu, ve které se zdůrazňuje důležitost pravdy. Jednalo se přitom o první reklamu tohoto serveru za posledních 10 let. Trump později reklamu sdílel i na svém Twitteru.


Zobrazit celou diskusi