Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Rozplakala jsem se jak malé dítě.“ Spisovatelku vyslýchali na letišti v USA

Autor: nka - 
26. února 2017
19:20

Americká imigrační politika začíná ztěžovat život kde komu. Jen během posledního týdne se objevilo několik případů cestujících, které úředníci na letištích podrobili dlouhému výslechu a ponižujícímu zacházení. I když jsou jinak spořádanými občany.

Na agresivní chování amerických úředníků si postěžovala australská spisovatelka Mem Foxová, jedna z nejoblíbenějších autorek dětské literatury. Tu celníci zadrželi na losangeleském letišti během cesty na konferenci v Milwaukee a po dvě hodiny ji vyslýchali v místnosti plné lidí.  

Nikdy v životě se mnou nikdo nemluvil s takovou neomaleností, pohrdáním, s tolika urážkami a takovou bezdůvodnou nezdvořilostí,“ řekla Foxová podle britského listu The Independent. „Cítila jsem se, jako by mě někdo napadl. To je také důvod, proč jsem se pak v hotelu naprosto sesypala a rozplakala se jako malé dítě. A to je mi 70 let,“ zdůraznila.

Spisovatelka dodala, že Spojené státy předtím bez problémů navštívila 116krát. Po nepříjemném zážitku Foxovou úředníci nechali pokračovat v cestě, a když si postěžovala na americkém velvyslanectví, dostalo se jí oficiální omluvy. Spisovatelka se ale nechala slyšet, že další návštěvu Spojených států „už si nedovede představit.

Francouzskému historikovi hrozila deportace

Na letišti v Houstonu zase pohraničníci na 10 hodin zadrželi francouzského historika, který stejně jako Foxová do USA přiletěl na konferenci. Henryho Roussa (62) poté chtěli kvůli „nedorozumění ohledně víza“ poslat zpátky do Paříze. Před deportací ho zachránil jen včasný zákrok právní expertky, kterou zalarmovala texaská univerzita.

Historik židovského vyznání narozený v Egyptě je považován za specialistu na druhou světovou válku. „Zavolal mi právě, když se ho celní úředníci chystali poslat nejbližším letadlem zpátky do Paříže,“ popsal zástupce univerzity, která se poté obrátila na svoji profesorku práva a expertku na imigrační zákony Fatmu Maroufovou. „Jen díky její okamžité intervenci byl pan Rousso propuštěn,“ dodal. 

„To, co se stalo mně, ještě nebylo nic proti situaci dalších lidí, které jsem viděl a kteří nenašli podobné zastání jako já,“ napsal pak Rousso na Twitteru.

Jen pár dní předtím byl přitom na floridském letišti zadržen syn boxera Muhammada Aliho. Úředníci ho dvě hodiny vyslýchali, protože se jim nelíbilo jeho arabsky znějící jméno. Muž čelil opakovaným dotazům, jestli je muslim. Ali se přitom narodil v USA a je držitelem amerického pasu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jirimat ( 26. února 2017 21:03 )

Americká demokracie v praxi...

jana999 ( 26. února 2017 20:29 )

když se s platným vízem někomu nelíbíte na novým zélandu pošlou vás taky šupem domu peníze z letenku a vízum zpátky nedostanete

Zobrazit celou diskusi