Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Guatemala vyhání „potratovou loď“ ze svého přístavu

Guatemala ze svého území vyhání nizozemskou loď, která v mezinárodních vodách umožňuje ženám podstoupit interrupci.
Guatemala ze svého území vyhání nizozemskou loď, která v mezinárodních vodách umožňuje ženám podstoupit interrupci.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
25. února 2017
08:07

Guatemalské úřady nařídily vyhoštění posádky nizozemské lodi, která v týdnu dorazila do země s cílem nechat na své palubě těhotné ženy bezplatně podstoupit interrupci. Nastávající matky tak měly dostat možnost obejít přísná pravidla země, která zákrok povolují jen za mimořádných okolností. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na guatemalské úřady.

Guatemalský imigrační úřad zrušil v pátek s okamžitou platností pobyt posádce, jejíž loď má doprovodit zpět do mezinárodních vod guatemalské vojenské plavidlo. Úřad uvedl, že aktivisté nizozemské nevládní organizace Ženy na vlnách (WoW), kteří posádku tvoří, lhali o důvodu pobytu, když tvrdili, že vstupují do země pouze jako turisté.

V Guatemale jsou potraty povoleny jen v případě ohrožení života matky, čímž se země svou legislativou prakticky shoduje například s přísně katolickým Polskem. Ženy zákaz obcházejí zákroky načerno – ročně se jich v zemi, která má zhruba 15 milionů obyvatel, uskuteční na 65 000. Konají se tak za často nevyhovujících hygienických a zdravotnických podmínek a jsou třetí nejčastější příčinou smrti žen.

Plavidlo Adelaide zakotvilo v úterý v noci v přístavu San José, čím vyvolalo ostré protesty několika místních křesťanských organizací. Posádka, která se proti rozhodnutí imigračního úřadu odvolala, měla za cíl provádět zákroky ženám do deseti týdnů těhotenství v mezinárodních vodách, aby neporušovalo guatemalské zákony.

 

WoW svou výpravu do Latinské Ameriky zdůvodnila kromě zdůraznění práv žen rozhodovat o svém osudu i řáděním viru zika, který v oblasti způsobuje vážné zdravotní defekty u embryí.

Plavidlo v minulosti zakotvilo u mnoha zemí včetně Irska, Polska, Portugalska nebo Španělska. Často proti jeho přítomnosti protestovaly skupiny odmítající potraty. Personál plavidla své služby nabízí vždy jen v mezinárodních vodách, aby neporušoval zákony příslušného státu.

V roce 2012 vyvolala WoW ještě větší pozdvižení, když se její loď přiblížila k Maroku, první muslimské zemi v jejím tažení. Maroko použilo dokonce své vojenské námořnictvo, aby plavidlu zabránilo vplout do jednoho z přístavů.

Zobrazit celou diskusi