Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

U Trumpa „vymetli“ s novináři věhlasných médií. Nesměli do Bílého domu

Autor: ČTK, kal - 
24. února 2017
22:10

Bílý dům zakázal zpravodajům několika významných amerických médií vstup na tiskovou konferenci prezidentského mluvčího Seana Spicera. Oznámil to list The New York Times. Podle amerického deníku jde o událost, která je ve vztazích mezi kanceláří prezidenta USA Donalda Trumpa a médii zcela mimořádná.

Vstup do západního křídla Bílého domu, kde se tiskové konference mluvčích obvykle konají, nebyl umožněn kromě korespondenta newyorského deníku ani zpravodajům CNN, listu The Los Angeles Times a zpravodajskému serveru Politico. Na protest proti postihu kolegů se odmítli zúčastnit tiskové konference reportéři časopisu Time a tiskové agentury Associated Press.

Přístup byl naopak umožněn zpravodaji krajně pravicového serveru Breitbart News, jehož bývalý šéf Steve Bannon je hlavním stratégem Bílého domu. Personál tiskového oddělení rovněž vpustil korespondenty listů The Washington Times, The Wall Street Journal a televizí ABC, CBS a Fox News.

Proti postupu vůči novinářům podalo protest Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA), jehož členy jsou žurnalisté akreditovaní při prezidentském úřadu. „Ostře protestujeme proti postupu Bílého domu. O záležitosti budeme dál s personálem Bílého domu hovořit,“ uvádí se v prohlášení.

„Je to nepřijatelná událost,“ konstatoval zástupce televize CNN. „Zřejmě se tak chtějí mstít, když novináři publikují fakta, která se jim nelíbí. Budeme v tom přesto pokračovat,“ zdůraznil.

Trump kritizoval média za vylhané zprávy

Bílý dům svůj postup hájil. „Pozvali jsme skupinu novinářů, takže každý byl zastoupen. Rozhodli jsme se přidat ještě několik dalších lidí. Nic víc než toto,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

K události došlo jen krátce poté, co Donald Trump na shromáždění ve Washingtonu média tvrdě kritizoval. Novináři podle prezidenta vyrábějí vylhané zprávy, aby poškodili Bílý dům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 25. února 2017 11:15 )

repelos absolutni souhlas taky moje mineni. Akteulne :Německá rozvědka sleduje zahraniční novináře z BBC, Reuters i New York Times, píše Spiegel.Deje se to vsude ve svete U.S. Rusko,Israel,China etc a vedi proc si novinare ten Gesindel od "svobodneho" tisku trochu pohlidat.

iFender ( 25. února 2017 11:10 )

repelos absolutni souhlas taky moje mineni. Akteulne :Německá rozvědka sleduje zahraniční novináře z BBC, Reuters i New York Times, píše Spiegel.Deje se to vsude ve svete U.S. Rusko,Israel,China etc a vedi proc si novinare ten Gesindel od "svobodneho" tisku trochu pohlidat.

Zobrazit celou diskusi