Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chorvati zdraží mýtné na dálnicích. Kolik si připlatíte cestou na dovolenou?

Chorvatsko plánuje zvýšit ceny mýtného na dálnicích.
Chorvatsko plánuje zvýšit ceny mýtného na dálnicích.  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: ČTK, mah - 
24. února 2017
15:50

Cesta na pláže u Jaderského moře se nejspíš citelně prodraží. Chorvati mají v plánu zvýšit mýtné na dálnicích – dokonce dvojím způsobem. V první řadě chtějí srovnat ceny na dálnicích, které vedou na jih, s těmi, které platí mezi Záhřebem a Istrií. V letní turistické sezoně navíc plánují přirazit dalších deset procent. Informoval o tom server Večernji.hr.

Frekventovaný úsek z chorvatské metropole do Splitu, který dnes stojí řidiče osobního vozu 174 kun (632 Kč), tak nově přijde na 183 kun (665 Kč). S letní přirážkou bude projetí jedné z nejčastěji využívaných částí chorvatských dálnic stát 201 kun (730 Kč).

Změna ceny by se neměla týkat dálnice A2 od přechodu Macelj na slovinsko-chorvatské hranici do Záhřebu, ve kterém drží stát menšinový podíl a kde neplatí elektronické krabičky pro platbu mýtného ENC. S nimi mají dnes řidiči v turistické sezoně zhruba o pětinu nižší sazby.

Chystaným zdražením mýtného, pod kterým ještě schází podpis premiéra Andreje Plenkoviče, vláda v Záhřebu vyhoví požadavku Světové banky. Ta tímto krokem podmínila poskytnutí půjčky, kterou Chorvatsko restrukturalizuje dluhy z výstavby dálnic, pohybující se v řádu miliard eur.

Minulá chorvatská vláda vedená sociálními demokraty sice uvažovala o tom, že by dluhy vyřešila dlouhodobým pronájmem dálnic, tyto plány ale nakonec vzaly za své.

 

 

pisecanda ( 4. dubna 2017 20:41 )

Každé zdražení je nepříjemné,ale zase až tak se nedivím.Tak krásnou dálnici, vystavěnou v krátkém časovém úseku,plno odpočívadel,občerstvení...mít něco takového u nás,tak se nedoplatíme.Dálnice na Brno..samá díra,většinou jízda v jednom pruhu...a platíme.....CHorvatsko má plno krásných památek,přírodních úkazů..a čistota moře je bezkonkurenční.A ježci?Ti jsou důkazem nejčistší vody.Ale klidně jezděte do Španělska se studeným mořem,špinavou vodou nebo do Itálie....špinavé písčité pláže.a Turecko?To bude to pravé ořechové..třeba si tam nedobrovolně i dovolču prodloužíte....

Zobrazit celou diskusi