Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inteligence čmeláků ohromila vědce. Naučili se „hrát minigolf“

Autor: nka - 
24. února 2017
21:50

Čmeláci jsou inteligentnější tvorové, než se dosud soudilo. Při pokusu s kuličkou, kterou měli umístit do jamky, a dostat tak odměnu, se s úkolem úspěšně vypořádali. Navíc se dokázali učit jeden od druhého a své strategie vylepšovat. Podle vědců se tak řadí k malé skupině živočišných druhů schopných používat nástroje. Oznámil to web magazínu New Scientist. 

Výzkumníci postavili kruhové „hřiště“, do jehož středu umístili otvor pro kuličku. Ten naplnili cukerným roztokem. Pak vědci s pomocí plastového modelu včely do jamky dostrkali kuličku, podobně jako na minigolfu. Čmelák vše pozoroval, a když kulička do otvoru zapadla, dostal odměnu v podobě sladkého roztoku.

Dalším čmelákům pak výzkumníci ukázali, jak se kulička posouvá do cíle pomocí schovaného magnetu. Třetí skupinu seznámili rovnou s kuličkou v jamce, čmeláci tak k odměně přišli bez práce.

Nakonec čmeláky nechali, aby úkol zopakovali. Zjistili, že ti, kteří sledovali umělou včelu, byli se zadáním hotovi nejrychleji. Na druhém místě skončili ti, kterým pohyb míčku ukázal magnet.

Pak se badatelé rozhodli úkol čmelákům ztížit. Na hřiště umístili tři kuličky, ale dvě blíž k jamce přilepili k podkladu. Trénovaný čmelák tak musel do otvoru dostrkat kuličku, která byla nejdál. Při tom ho pozoroval čmelák, který se pokusu účastnil poprvé. Nového čmeláka pak pustili na hřiště, kde kuličky přilepené nebyly, a sledovali, jak se zachová. Čmelák se k jejich překvapení rovnou vrhl k té kuličce, která byla k otvoru nejblíže.

„Není to tak, že by jen slepě kopírovali. Naopak jsou schopni vylepšit to, co se naučili,“ zdůraznil autor studie Olli Loukola z londýnské Univerzity královny Marie. Chování čmeláků tak podle něj splňuje kritéria pro schopnost používání nástrojů. Tu zatím vědci objevili jen u několika druhů zvířat, například primátů a vran.

Rozumové schopnosti včel se zájmem studují vědci, kteří vyvíjejí umělou inteligenci. Počítačové modely hmyzího mozku jim totiž pomáhají pochopit, jak příroda tvoří vzorce komplexního chování.

„Lidé inteligenci hmyzu podceňují“

Jak připomněl norský evoluční biolog Eirik Sovik, lidé často inteligenci hmyzu podceňují. „Když blíže porovnáte experimenty s obratlovci a s hmyzem, zjistíte, že ačkoliv některé chování vypadá na první pohled složitě, používají obratlovci i hmyz v podstatě stejné jednoduché mechanismy,“ řekl.

Lidé podle něj jen zatím nebyli schopni experimenty s inteligencí hmyzu správně nastavit, protože se neumějí na svět podívat jeho očima. „Podle staromódních názorů je zvíře hloupé, když má malý mozek. Náš experiment ukazuje, že to není pravda,“ uzavřel Loukola.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlamarie ( 25. února 2017 19:47 )

Všechna zvířata jsou chytřejší než lidi, každé jiným způsobem, vždyť se již dávno od nich učíme. Bez nás by přežila možná líp než s lidmi, kteří je vraždí ne pro potravu, ale kvůli klům apod. Styďme se !!!

Zobrazit celou diskusi