Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim Čong-nama zabila nervová látka VX. Oběť po ní dostane křeče a udusí se

Autor: bru/ČTK - 
24. února 2017
07:39

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Na letišti ho prý napadly dvě ženy.

Oznámení podle agentury AP vyvolalo obavy ohledně bezpečnosti letištní budovy, kterou úřady po 11 dnů ponechaly bez dekontaminace.

Podívejte se na záběry z letištních kamer:

VX je extrémně smrtící neurotoxická látka, je bezbarvá a bez zápachu. Používá se jako chemická zbraň. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Na zabití stačí deset miligramů látky v práškové podobě.

Je považována za ještě nebezpečnější než nervový plyn sarin, použitý v tokijském metru při smrtících útocích v roce 1995 či v občanské válce v Sýrii, kde v roce 2013 zabil stovky lidí. Ale zatímco sarin se odpaří, v případě VX může trvat dny i týdny, než vyprchá.

Jihokorejští analytici tvrdí, že severokorejský program výroby chemických zbraní je zaměřen na sarin a VX, Pchjongjang to popřel. Jisté zásoby stále mají Spojené státy a Rusko.

Podívejte se na rekonstrukci napadení:

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Vraťte tělo, domáhá se KLDR

Případ vyvolal diplomatický spor mezi oběma zeměmi. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. Pchjongjang obvinění odmítá a prohlásil, že malajsijské vyšetřování vraždy je plné pochybností. Požaduje, aby tělo bylo okamžitě předáno KLDR.

Malajsijská policie nadále šetří, jak se zakázaná chemická zbraň dostala do země; podle expertů dotázaných agenturou AFP by se látka snadno dala propašovat v diplomatických zavazadlech.

Kim Čong-nam byl bratr současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstarší syn bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-nam měl pověst hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi