Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Merkelová má podíl na smrti mé matky.“ Syn exkancléře Kohla tvrdě zaútočil

Autor: ČTK, ks - 
22. února 2017
18:50

Nynější německá kancléřka Angela Merkelová přispěla k 16 let staré sebevraždě nemocné ženy bývalého kancléře a svého mentora Helmuta Kohla. V rozhovoru pro list Die Zeit to tvrdí nejstarší syn manželů Kohlových Walter. Podle něj Merkelová svému spolustraníkovi Kohlovi a jeho rodině ublížila, když se před 18 lety údajně podlým způsobem zachovala během skandálu se sponzorskými dary pro Křesťanskodemokratickou unii (CDU).

Merkelová, které se tehdy přezdívalo „Kohlovo děvčátko“, prý v rámci mocenského boje v CDU zradila i svou přítelkyni Hannelore Kohlovou.

„Pro mě má paní Merkelová nikoli nevýznamný podíl na smrti mé matky,“ prohlásil Walter Kohl. Jeho obvinění směřuje do roku 1999, kdy propukla aféra s financováním CDU. Merkelová byla tehdy generální tajemnicí strany. Jako taková se ostře distancovala od Kohla, dlouholetého předsedy CDU a vlády. A učinila tak „zcela překvapivě a neobvyklou formou – komentářem pro (přední deník) Frankfurter Allgemeine Zeitung,“ připomněl Die Zeit.

 „Jako politická profesionálka věděla paní Merkelová, že spustí lavinu, která těžce poškodí naši matku a naši rodinu,“ uvedl Walter Kohl. Podle něj Merkelová „nikdy veřejně neřekla: vynechte z toho rodinu. Přitom přesně věděla, že moje matka byla těžce nemocná“.

Hannelore Kohlová si vzala život v roce 2001. Trpěla vzácnou chorobou, která ji nutila vyhýbat se světlu.

Zradila Merkelová vlastní přítelkyni? 

Walter Kohl tvrdí, že jeho matka neměla s aférou nic společného, ale čelila po výstupu Merkelové nevybíravému veřejnému hanění. Navíc se Merkelovou prý cítila zrazena, protože bývaly blízkými přítelkyněmi. „Obě se často stýkaly a hodně spolu mluvily. Od své matky vím, že si vzájemně svěřovaly velmi osobní věci. Bylo to přátelství,“ zmínil syn.

„Nemluvím zde o mém otci, který skutečně hodně přispěl k tomu, že se skandál s dary vyhrotil,“ dodal s tím, že vinu Helmuta Kohla nechce relativizovat. Za podstatnější ale považuje lidské chování Merkelové, která podle něj jednala „podle“ a „jednoduše akceptovala utrpení mé matky jako vedlejší škodu vnitrostranického mocenského boje v CDU“.

Walter Kohl přitom tvrdí, že mu jeho otec kdysi ukázal záznamy předsednictva CDU, ze kterých vyplývá, že se Merkelová na začátku aféry interně přimlouvala za to, aby strana nenechala Kohla na holičkách a hlavně ochránila jeho rodinu.

Největší skandál s tajemnými sponzory postihl CDU v závěru minulého století. Tehdy se ukázalo, že strana měla černé fondy s vědomím tehdejšího předsedy Kohla. V roce 1999 „kancléř sjednotitel“ přiznal, že osobně přijímal peníze od anonymních dárců. Poté se Kohl z politiky stáhnul.

Helmut Kohl si všiml Merkelové jako mladé političky z bývalého východního Německa a v lednu 1991 z ní udělal ministryni pro záležitosti žen a mládeže. O tři roky později jí svěřil resort životního prostředí. Na sjezdu CDU v dubnu 2000 pak byla zvolena do čela strany. Volba neokoukané tváře měla symbolizovat „nový začátek“ po diskreditaci Kohla a dalších představitelů CDU.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karel300 ( 23. února 2017 08:19 )

carmin: Velmi přesná analýza.

karel300 ( 23. února 2017 08:17 )

Takových zrůd se rodí maximálně 10 za sto let!

kerloss ( 22. února 2017 23:35 )

 Adolfina Merkelova ma plny podil na atentatech a vrazdach co se za poslednich par let deli a ze jich nebylo malo. Umrelo mnoho nevinych lidi a Merkelova je nechranila ale chrani teroristy a vrahy neprizpusobive a tech je ted v cele evrope vic jak 5milionu a dalsi 4 miliony cekaji az sem do evropy vtrhnou a znici celou evropu. To uz bude pozde chranit evropany vojaci jsou jen na vojenske prehlidky nejsou boje schopne. Uz byla napadena enklava spanwlska a nikdo ji nebranil. Bylo to vtrhnuti cizi armady na uzemi EU se zbrani.

Zobrazit celou diskusi