Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozůstalým po masakru v Berlíně přišel účet za ohledání těl. K Vánocům

Autor: ČTK, mah - 
22. února 2017
14:01

Pozůstalí po obětech předvánočního útoku v Berlíně se dočkali nepříjemného překvapení, když jim přišel účet na 51 eur (1380 korun) za ohledání mrtvol. Nemocnice Charité, která účty rozeslala, se za pochybení omluvila až s několikatýdenním zpožděním, uvedl deník Tagesspiegel.

Při útoku kamionem na vánoční trh v západní části Berlína zabil 19. prosince atentátník 12 osob včetně jedné Češky. Další desítky lidí zranil.

 Pozůstalým obětí přišla již brzy po útoku pošta. Nešlo však o vyjádření soustrasti ze strany města, jak se někteří domnívali, ale o účet za ohledání těl jejich blízkých. Někteří z nich přitom účet s výzvou k zaplacení do určitého data obdrželi ještě před Vánoci.

Omluva od nemocnice dorazila v dalším dopise o tři týdny později. "Jde o politováníhodnou administrativní chybu, která souvisí s výjimečnými okolnostmi hrozného útoku," uvedla nemocnice, podle níž samozřejmě pozůstalí nic platit nemusí.

 S velkým zpožděním přišla pozůstalým i zraněným také kondolence primátora Berlína Michaela Müllera (SPD), který ji rozeslal až dva měsíce po útoku. Müller to zdůvodnil tím, že chtěl nechat uplynout nějaký čas.

Vteřiny před tragédií:

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

ronyrony ( 22. února 2017 16:49 )

 At ten učet přepošlou tý p íí č e

Zobrazit celou diskusi