Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslim dostal 31 milionů po věznění v Guantánamu. Teď se odpálil za ISIS

Autor: nka - 
22. února 2017
15:05

Britský muslim, který tento týden jménem Islámského státu spáchal sebevražedný útok na stanoviště irácké armády, je bývalý vězeň z Guantánama. Po propuštění v roce 2004 mu britská vláda za útrapy ve věznici vyplatila odškodné ve výši milion liber (31 mil. Kč). Nyní panují obavy, že peníze možná padly do rukou islamistů. Napsal to britský server The Telegraph.

Jamal al-Harith (50), který se k islamistům přidal před třemi lety, ve válce používal pseudonym Abú Zakaríja al-Britaní.

Islámský stát tento týden oznámil, že al-Harith zahynul při sebevražedném bombovém útoku poblíž základny irácké armády. „Náš bratr, mučedník Abú Zakaríja al-Britaní – nechť ho Alláh přijme – odpálil svůj vůz plný výbušnin u velitelství šíítské armády jihozápadně od Mosulu,“ napsala povstalecká skupina v oficiálním prohlášení.

Al-Harith se narodil v britském Manchesteru jako Ronald Fiddler jamajským rodičům. K islámu ho přivedl muslimský spolužák na střední škole.

V dospělosti několik let vyučoval angličtinu v súdánském Chartúmu, kde se naučil arabsky.

V roce 2001 vyrazil do pákistánského města Kvéta na „náboženskou dovolenou“. Odtamtud se vydal do Iránu, ale poblíž afghánské hranice ho zastavili bojovníci Tálibánu. Když uviděli jeho britský pas, zajali jej pro podezření ze špionáže.

V kandahárské věznici pak al-Haritha objevili američtí vojáci. Ti Brita vyhodnotili jako bezpečnostní riziko kvůli údajným vazbám na organizaci al-Kajdá a poslali ho do neblaze proslulé věznice Guantánamo. Odtud byl v roce 2004 po intenzívním lobbování vlády tehdejšího premiéra Tonyho Blaira převezen do vlasti a hned druhý den propuštěn na svobodu.

Po návratu spolu s dalšími dvěma bývalými vězni zažaloval svoji zemi, jejíž představitelé podle něj o porušování lidských práv na Guantánamu věděli. Dostal odškodné ve výši milion liber (31 milionů korun) s tím, že o svém příběhu nebude veřejně mluvit.

Před třemi lety se přes Turecko dostal do Sýrie, kde se připojil k bojovníkům Islámského státu. Jeho manželka se vydala za ním, aby ho přesvědčila k návratu. Neuspěla a padla do zajetí, z něhož se jí nakonec podařilo utéct, a vrátila se sama do Británie. 

romario71 ( 22. února 2017 17:38 )

 Je to prostě verbeš.Sráči muslimský.

Shelby16 ( 22. února 2017 16:52 )

Už z toho stává muslimská tradice - samodestrukce slimáka - bum prásk a smrad...

308win ( 22. února 2017 16:35 )

Jenom přidat banán do tlapky

sores ( 22. února 2017 15:58 )

na té fotce je k nerozeznání od gorily, černá rasa jsou potomci goril,brrrr.Strašný pohled.

19.3.1977 ( 22. února 2017 15:48 )

Ty si vůl!sores

Zobrazit celou diskusi