Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dusno mezi Němci a Turky. Do případu zatčeného novináře se vložila Merkelová

Autor: ČTK, bk - 
21. února 2017
17:55

V další diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Ankarou může přerůst případ dopisovatele německého listu Die Welt Denize Yücela, kterého zadržuje turecká policie. Německá média její postup považují za zlovůli, která má umlčet novináře, jenž se nebál psát kriticky o režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pro vládu v Berlíně má případ zpravodaje, který má turecké i německé občanství, „nejvyšší prioritu“.

Yücela zatkla turecká policie před týdnem a od té doby je ve vazbě, aniž by se jeho případem doposud zabýval jakýkoliv soudce. V Turecku je od pokusu části armády o puč z loňského léta možné držet podezřelé ve vazbě až dva týdny jen z rozhodnutí policie.

Turecké úřady Yücela podezřívají ze členství v teroristické organizaci a ze zneužití dat. V případu jde podle všeho o Yücelovy zprávy o ministru energetiky Beratu Albayrakovi, který je Erdoganovým zetěm. Novinář při nich využil i soukromých e-mailů ministra, které publikovala skupina levicově orientovaných hackerů.

Podobným způsobem turecké úřady podle neziskových organizací i západních politiků postupují proti celé řadě kritiků, kteří jsou režimu nepohodlní. Díky široké definici terorismu, jejíž změnu požaduje Evropská unie, mohou zatknout prakticky kohokoliv. Výbor na ochranu novinářů (CPJ) uvádí, že je nyní v Turecku ve vazbě v souvislosti se svou prací přes 80 novinářů, což je více než v jakékoliv jiné zemi.

Yücelův advokát je přesvědčen, že jeho mandant už ve vazbě nemá co dělat. „Předběžné vyšetřování policie je uzavřené. Věříme, že neexistují žádné jiné důvody, které s případem nesouvisí, proč propuštění zdržovat,“ nechal se slyšet. Poukázal také na to, že podle verdiktu Evropského soudu pro lidská práva je protažení policejní vazby nad čtyři dny a šest hodin nepřípustné.

Za novináře se přimluvila i Merkelová

Za třiačtyřicetiletého v Německu narozeného novináře se o víkendu na mnichovské bezpečnostní konferenci přimluvila německá kancléřka Angela Merkelová (CDU), která nedávno vyjádřila znepokojení nad způsobem, jakým Turecko s novináři zachází. Při setkání s tureckým premiérem Binalim Yildirimem v bavorské metropoli požadovala spravedlivý a zákonný postup.

„Žádné potlačování kritického zpravodajství není slučitelné s naším chápáním svobody tisku,“ řekl dnes zase německý ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Yücel, který je prvním německým novinářem zatčeným v Turecku od loňského pokusu o puč, se podle něj může spolehnout, že Berlín udělá vše, aby ho podpořil.

Pokud by se Yücelova vazba táhla nebo by byl dokonce souzen kvůli terorismu, může jeho případ podle pozorovatelů dále zatížit již tak napjaté vztahy Berlína a Ankary. Vztahy obou zemí procházejí nejtěžší krizí za desítky let už od loňského roku. Tehdy napětí vzbudila na jedné straně rezoluce Spolkového sněmu o arménské genocidě nebo satirická báseň o Erdoganovi, na druhé straně postup vůči médiím a opozici nebo vměšování se Ankary do života německých Turků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi