Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin chce před setkáním vidět Trumpovi do hlavy. Dělá si psychologický rozbor

Autor: ČTK, zst - 
21. února 2017
07:19

Ruský prezident Vladimir Putin si nechává sestavit psychologický profil svého nového amerického kolegy Donalda Trumpa. Uvedla to v pondělí americká televize NBC News. Podle předběžných závěrů analýzy prý Trump rád riskuje, ale dokáže být i naivní.

NBC News se ve své zprávě odvolává na bývalého náměstka ruského ministra zahraničí Andreje Fjodorova. Profil podle něj sestavují bývalí ruští diplomaté spolu s prezidentskými poradci. Dospěli prý k názoru, že Trump zatím nepochopil, kdo proti němu v Kremlu stojí.

Psychologický profil má mít Putin k dispozici pro své první setkání s americkým prezidentem, jehož datum zatím nebylo oznámeno. Výsledkem dosavadní práce na profilu, založené na tříměsíčním sledování, je prý sedmistránkový dokument. Pravidelně se text doplňuje a reviduje, prozradil Fjodorov.

Trump prý chápe výkon prezidentské funkce jako byznys. Kreml se obává, že prezident nebude mít sílu změnit vztahy s Ruskem, které se na sklonku vlády Baracka Obamy ocitly na bodu mrazu. Moskvu podle Fjodorova znepokojuje i Trumpův neustálý souboj s novináři. „Pohybuje se na tenkém ledě, je to riskantní hra,“ poznamenal bývalý ruský diplomat.

Rusko nemá iluze

Od setkání obou prezidentů se očekává zlepšení vztahů, zatím ale není žádný posun vidět. Ruské vedení není na druhou stranu politikou nového prezidenta USA Donalda Trumpa zklamáno. Podle prohlášení kremelského mluvčího Dmitrije Peskova z minulého týdne si Moskva nikdy nedělala iluze o zlepšení rusko-amerických vztahů a se závěry počká až na osobní setkání Donalda Trumpa s prezidentem Vladimirem Putinem.

Rusko po překvapivém výsledku prezidentských voleb v USA spoléhalo na oteplení ve vzájemných vztazích, které za vlády Baracka Obamy výrazně ochladly. Moskva očekávala součinnost v boji proti terorismu a tajně podle moskevských médií doufala i ve zrušení nebo alespoň zmírnění amerických protiruských sankcí.

V poslední době ale v Kremlu nadšení upadá, tvrdí ruští i američtí komentátoři. I oficiální ruská média upozorňují, že Trump v důsledku „protikremelské mediální kampaně“ ze své náklonnosti k Moskvě ustupuje.

Peskov ujistil novináře, že Kreml nemá o zlepšení rusko-amerických vztahů žádné iluze. „Nikdy jsme růžové brýle nenosili a nikdy jsme si žádné iluze nedělali. Proto nemáme čím být rozčarováni,“ řekl.

Trump je navíc ve funkci sotva měsíc, a tak jsou jakákoli hodnocení předčasná. „Tím spíš, že se žádné podstatné kontakty mezi hlavami obou států neuskutečnily,“ řekl kremelský mluvčí. „Až v okamžiku, kdy si budou moci podrobně pohovořit, se ukáže, kde přetrvávají podstatné rozpory a kde lze tušit oblasti vzájemného porozumění,“ dodal Peskov.

Kdy by se setkání obou státníků mohlo uskutečnit, není zatím jasné. Kremelské zdroje podle agentury Interfax naznačují, že příprava intenzivně pokračuje. Peskov ale novinářům řekl, že datum summitu je „absolutně neznámé“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 21. února 2017 16:18 )

Škvčkovi Putlerovi už úplně hrabe!!!!

salto ( 21. února 2017 09:03 )

Problém je, že s největší pravděpodobností Blesk nečte a co je nejhorší, neví že takováto studnice moudrosti existuje. Inu je sám proti sobě

nezadat1 ( 21. února 2017 08:28 )

A pravdu hledá na Blesku.

Zobrazit celou diskusi