Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS expanduje do Egypta? Teroristé se chlubí videem z útoku na kostel

Autor: ČTK, ks - 
20. února 2017
19:35

Takzvaný Islámský stát (ISIS) se zřejmě zkouší rozšířit do Egypta. Tamní na něj napojená teroristická skupina v pondělí na internetu zveřejnila video sebevražedného atentátníka, který loni v prosinci v kostele v Káhiře zabil téměř 30 lidí. Dvacetiminutový záznam komentuje extremista, který tvrdí, že islámští radikálové útoky na koptské křesťany znásobí. Informovala o tom agentura AP.

Koptové tvoří asi deset procent egyptské populace a jsou dlouhodobě oblíbeným terčem islamistických extremistů.

Video zveřejnila skupina Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2015 přísahali věrnost vůdci ISIS abú Bakrovi Bagdádímu. Tehdy skupina opustila svůj původní název Ansar Bajt al-Makdis. Přičítá se jí odpovědnost za zabití stovek lidí, především vojáků a policistů.

Na videu zveřejněném v pondělí ale skupina vyměnila dosavadní logo za nové, ve kterém je namísto „Sinajská provincie“ nápis „Islámský stát v Egyptě“. To by mohlo symbolizovat snahu organizace rozšířit se napříč zemí, upozorňuje agentura Reuters. Islámští radikálové několikrát tento měsíc zaútočili na Kopty ve městě Aríš na severu Sinaje, nejméně tři zabili.

Křesťané v Egyptě jako „bezvěrci“

Na videu se objevuje útočník, jenž v prosinci spáchal bombový útok uvnitř koptského kostela v Káhiře, při kterém zemřelo 28 lidí, hlavně žen a dětí. Video zahrnuje i části proslovů, ve kterých se koptští duchovní, soudci a obchodníci nelichotivě vyjadřují o muslimské většině.

Islamistický vypravěč následně tvrdí, že křesťané v Egyptě si už nezaslouží státní ochranu, protože jsou „bezvěrci“, kteří posilují Západ na úkor muslimských států. Dodává, že prosincový útok je „pouhým začátkem“.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě. Radikálové znásobili své útoky na koptské kostely, když armáda v roce 2013 svrhla někdejšího islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího tehdy podporovala většina Koptů.

Sísí opakovaně ujišťoval egyptskou křesťanskou komunitu, že má jeho podporu, a během koptských svátků navštívil hlavní svatostánek koptské ortodoxní církve v Káhiře. Mnozí Koptové však tvrdí, že se od roku 2014, kdy se Sísí ujal funkce, změnilo málo a útoky islámských radikálů na Kopty pokračují.

Zobrazit celou diskusi