Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Univerzita v Oxfordu chce pobočku ve Francii. Aby jí brexit nesebral dotace z EU

Autor: nka - 
20. února 2017
15:50

Tradici starou 700 let možná brzy poruší prestižní univerzita v britském Oxfordu a zřídí si pobočku v zahraničí – konkrétně ve Francii. Nová strategie by jí umožnila přístup k evropským dotacím i po odchodu země z Evropské unie. Napsal to britský server The Telegraph.

Představitelé seskupení francouzských univerzit podle něj Oxford navštívili v minulém týdnu. S podobným návrhem měli oslovit i další britské vysoké školy.

Pokud budou Britové souhlasit, může výstavba pařížského kampusu začít v roce 2018. Z Británie se sem pak přesune část studijních oborů i výzkumu a škola získá francouzský právní status, a tím i možnost čerpat dál evropské fondy.

Mluvčí Oxfordské univerzity řekl, že vedení zatím o návrhu nerozhodlo. Dodal ale, že „Oxford byl vždy mezinárodní univerzitou a je odhodlán zůstat i nadále otevřen světu, nehledě na budoucí politické klima“.

Děkan francouzské Vysoké školy ekonomické a obchodní Jean-Michel Blanquer prohlásil, že Université Paris Seine – asociace deseti pařížských univerzit, už má připraven plán na zřízení nové mezinárodní vysoké školy.

O plánu se prý vede jednání s francouzskou vládou a Evropskou komisí. „Hlavní myšlenka je dosáhnout na evropské dotace pomocí spolupráce s britskými a dalšími evropskými institucemi,“ řekl Blanquer.

Jen v rámci evropského programu Horizont 2020 by britské univerzity měly dostat přes dvě miliardy liber (63 miliard Kč).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi