Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump jezdí na víkend na „chatu“ na Floridě. Američany to stojí 75 milionů

Autor: nka - 
20. února 2017
19:40

Nákladný životní styl, na který je nový prezident Donald Trump zvyklý, zřejmě vyjde americkou státní kasu draho. Jak vypočítal americký deník The Washington Post, jen tři poslední víkendové výlety Trumpa do jeho floridského sídla Mar-a-Lago vyšly daňové poplatníky na 10 milionů dolarů (250 mil. Kč). Účet za ochranu prezidentovy rozvětvené rodiny by se tak během čtyř let v úřadě mohl vyšplhat na stovky milionů dolarů.

Příslušníci prezidentské rodiny mají již po desetiletí zajištěnou nepřetržitou ochranu. V případě Trumpa s jeho početným příbuzenstvem a milionářskými zvyklostmi se ale Američanům začínají protáčet panenky.

V průměru 3 miliony dolarů (75 milionů korun) stojí jedna víkendová návštěva na Trumpově „chatě“ v Mar-a-Lago, 126pokojovém resortu, který Trump už dříve označil za „jižní Bílý dům“. Tam se přitom prezident jen během prvního měsíce v úřadě vypravil již třikrát.

Deník sumu vypočítal s použitím říjnové zprávy o cestovních nákladech Bílého domu. Podle ní jen hodina letu prezidentským speciálem Air Force One vyjde na 200 tisíc dolarů (pět milionů korun), další desetitisíce pak padnou na zvýšená bezpečnostní opatření v souvislosti s přítomností hlavy státu.

„Prezident pracuje nonstop

„V Mar-a-Lago není na prázdninách. Prezident pracuje nonstop každý den v týdnu, ať je kdekoliv,“ hájila Trumpa mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová. V roce 2015 se přitom Trump nechal slyšet, že v případě zvolení prezidentem moc cestovat nehodlá. „Jen zřídka opustím Bílý dům, protože práce bude hodně,“ řekl deníku The Hill.

Náklady na pobyt v Mar-a-Lago ale nejsou to jediné, co budou Američané muset platit. Ochranu totiž potřebují i další členové prezidentské rodiny.

Například Trumpův syn Eric v únoru jel na služební cestu do Uruguaye, kde jeho ochranka za pobyt v hotelu utratila téměř 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun).

Na dalších 500 tisíc dolarů (12,5 milionu korun) denně pak vyjde město New York ochrana Trumpova mrakodrapu Trump Tower, kde přebývá jeho žena Melania se synem Barronem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mart33 ( 20. února 2017 21:39 )

Obama létal na víkendy do Keně.

Zobrazit celou diskusi