Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump lituje Švédy kvůli teroru. „Co kouří?“ diví se Švédsko, kde se nic nestalo

Autor: jer, ČTK - 
19. února 2017
16:36

Švédové si po nejnovějším projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa lámou hlavu, co se u nich v zemi stalo v noci na sobotu. Trump v projevu ke svým příznivcům zdůraznil, že je třeba zpřísnit ochranu hranic a přistěhovaleckou politiku, aby se v USA nestaly teroristické útoky jako například v Německu, Belgii, Francii a naposledy také ve Švédsku. Zpravodajství médií ani oficiální informace švédských úřadů se ale nezmiňují o žádném incidentu, který by se v této skandinávské zemi stal v noci na sobotu.

„Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku,“ řekl Trump v sobotním projevu (v noci na neděli SEČ) v hangáru na letišti ve městě Melbourne na Floridě. „Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko,“ dodal s tím, že Evropané kvůli otevřenému přijímání cizinců nyní čelí potížím, o kterých si nikdy nemysleli, že je budou mít.

„Švédsko? Teroristický útok? Co to kouří?“ napsal na Twitteru někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Trumpův odkaz na Švédsko vyvolal pozdvižení nejenom na Twitteru, událost získala i své klíčové slovo #lastnightinSweden (minulou noc ve Švédsku). Řada lidí Švédsku kondolovala s tím, že zatím zjišťují, co se vlastně stalo.

To IKEA vyprodala všechny pohraniční zdi?

Někteří spekulují, že švédský nábytkářský řetězec IKEA v noci na sobotu vyprodal všechny zásoby svých pohraničních zdí, další uvádějí, že masakr se přeci jen stal a že policie jako viníka hledá postavičku svérázného švédského šéfkuchaře z loutkové komedie Mupeti. Na Twitteru se také objevil výstřižek starší novinové zprávy, že v jihošvédském Eksjö si někdo telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jídlo si ale nakonec nikdo nevyzvedl.

„MIMOŘÁDNÉ ZPRÁVY: Švédská policie zveřejnila fotku muže hledaného kvůli teroristickému útoku,“ utahují si z Trumpa lidé na Twitteru.

Problematice uplynulé noci se podrobně věnuje například list Aftonbladet, který na svém webu zveřejnil v angličtině výpis všeho, co se v zemi stalo v noci na sobotu. Nejvážnějším incidentem byl případ muže, který se v pátek odpoledne ve Stockholmu pokusil upálit. Motiv jeho činu nebyl zveřejněn, oznámeno bylo jen to, že tajné služby se do vyšetřování nezapojily. Ve Stockholmu se také odehrála policejní automobilová honička s opilým řidičem, který vůz ukradl.

Pro Trumpovu administrativu to není poprvé, co upozorňuje na útoky, které se nestaly. Před dvěma týdny prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová obhajovala kontroverzní Trumpův migrační dekret poukazem na masakr ve městě Bowling Green, který podle ní spáchali dva uprchlíci z Iráku. V ospalém městečku na jihozápadě amerického státu Kentucky se ale žádný podobný čin nikdy nestal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jir-ka ( 19. února 2017 21:30 )

Každý den se v Anglii , Francii , Německu , Švédsku i jinde dějí věci , o kterých takzvané korektní noviny , vlády , Europoslanci vůbec neinformují . Považovali by to vůči migrantům nefér . Jedno jaký zločin vykonají .Navíc je ještě omlouvají . Nedbají vůbec na vlastní občany . Je potřeba aby tenhle oranžový ksindl už odešel do věčných lovišť .

zkzkz ( 19. února 2017 19:49 )

 

krtek. ( 19. února 2017 18:44 )

Kazda zeme ma takovou vladu jakou si zaslouzi, americani museli hodne zlobit

steelheart ( 19. února 2017 17:02 )

 zadejte do vyhledávače jméno Kateřina Janouchová a najděte si rozhovor s ní - je to češka narozená a žijící ve Švédsku!!! moc zajímavé a pravdivé! rozhovor byl natočen v lednu

Zobrazit celou diskusi