Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„Nás nerozdělí“: Mexičané vytvořili lidský řetěz proti Trumpově zdi

18. února 2017
08:15

Stovky lidí v mexickém pohraničním městě Ciudad Juárez vytvořily v pátek lidský řetěz na protest proti plánům amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit na hranici Mexika a Spojených států zeď. Podle Trumpa je výstavba zdi nutná, aby zabránila nekontrolované migraci a pašování drog.

Před zraky amerických pohraničníků demonstranti vytvořili symbolickou „lidskou zeď“ v délce asi 1,5 kilometru, napsala agentura AFP. Studenti, ale také místní politici a další občané se shromáždili na břehu řeky Rio Grande, která město Ciudad Juárez odděluje od amerického města El Paso.

„Ciudad Juárez a El Paso jsou jedno a to samé město, nás nikdy nerozdělí,“ prohlásil Oscar Leeser, starosta El Pasa, který se narodil v Mexiku a do Spojených států imigroval se svou rodinou v devíti letech.

Trump vybudování zdi slíbil voličům už během volební kampaně a krátce po svém nástupu do Bílého domu vydal exekutivní příkaz ke stavbě. Zeď má být 3200 kilometrů dlouhá. Mexiko výstavbu zdi dlouhodobě odmítá.

„Spousta z nás má v El Pasu rodinu nebo tam půjde studovat. Řada lidí tam také denně dojíždí do práce,“ uvedl jeden z demonstrantů, 34letý sociální pracovník Leo Alvarez.

bizon_pepa ( 18. února 2017 09:44 )

On je prece nechce rozdelit. Naopak, chce aby byli pekne spolu.

Zobrazit celou diskusi