Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řezníci i Gladiátoři: Dokument BBC ukázal ruské fanoušky fotbalu, Moskva zuří

Autor: nka - 
17. února 2017
16:34

Pozdvižení vzbudil mezi ruskými diplomaty nový film stanice BBC s názvem Ruská armáda výtržníků. Britská televize podle nich námět zpracovala tak, aby zdiskreditovala nadcházející fotbalové mistrovství světa, které se má za rok konat právě v Rusku. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti.

Dokument se vrací k událostem z loňského roku, kdy během evropského šampionátu při srážkách ruských a anglických fanoušků skončily desítky Angličanů v nemocnici a dva lidé dokonce upadli do kómatu.

Ruské velvyslanectví v Londýně se proti filmu ostře ohradilo s tím, že dokument vyvolává šokující dojem. „Na základě fotbalových nepokojů v Marseille a záběrů ruských fanoušků-jedinců z okraje společnosti vyvinuli autoři státem dotované stanice maximální úsilí pro diskreditaci Ruska a nadcházejícího světového šampionátu,“ stojí v prohlášení ruského velvyslanectví v Londýně.

Hlavním cílem filmu je podle ruských diplomatů vyvolat v britské společnosti strach o bezpečí fanoušků, kteří by se na šampionát chtěli vydat, a od cesty je odradit.

Při bojích mezi ruskými a anglickými fanoušky byly ve francouzském Marseille zraněny desítky lidí. Při bojích mezi ruskými a anglickými fanoušky byly ve francouzském Marseille zraněny desítky lidí. | Profimedia.cz

Film vysílala BBC ve čtvrtek večer. Režisér dokumentu Alex Stockley von Statzer si dal za úkol zjistit, co jsou ruští fotbaloví fanoušci zač. V Rusku tak navštívil představitele jejich nejznámějších skupin, mezi nimiž jsou například Orlovští řezníci nebo Gladiátoři. Zajel také do Rostova na Donu, který má v roce 2018 hostit pět zápasů mistrovství světa.

Ruští rváči ve filmu britským kolegům vzkázali, že se na setkání s nimi pečlivě připravují. „Ruská armáda výtržníků dokázala, že až začne Světový pohár 2018, máme se čeho bát,“ napsal britský server The Telegraph ve své recenzi k filmu.

tgbg ( 18. února 2017 07:36 )

Ruští fašisti.

Zobrazit celou diskusi