Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americké muzeum odstranilo díla od imigrantů. Kvůli Trumpovi

Autor: Mii - 
17. února 2017
18:33

Americké muzeum Davis Museum v Massachusetts se na několik dní rozhodlo odstranit ze svých expozic nebo zakrýt všechna díla, která buď vytvořili imigranti, nebo je imigranti muzeu darovali. Na všech prázdných místech místo nich bude cedule „vytvořeno imigrantem“. Muzeum tak chce poukázat na to, jak by byla americká kultura bez imigrantů chudá.

Muzeum iniciativu nazývá „art-less“, tedy „bez umění“. Instituce se její pomocí snaží upozornit na vliv imigrantů na americkou společnost. Svět umění by podle muzea bez imigrantů velmi trpěl. 

„Všechna díla vytvořená imigranty jsme demonstrativně odstranili nebo zakryli. Davis Muzeum chce ukázat, jak by svět bez nich vypadal,“ uvedlo muzeum v tiskové zprávě. 

Jedním z hlavních děl, které muzeum zakrylo, je portrét prvního amerického prezidenta George Washingtona. Nejen že jej vytvořil Adolf Ulrik Wertmuller, imigrant, který přišel do USA v roce 1790, ale dílo muzeu věnovala rodina imigrantů.

Přibližně 20 % exponátů muzea vytvořili nebo darovali imigranti. Nejvíce postižena bude expozice afrického umění, kterou z 80 % darovali imigranti.

Nesouhlas s Trumpovým dekretem

Davis Museum se ke kroku rozhodlo v reakci na Trumpův protiimigrační výnos, který zakazoval vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dnů zakazoval vstup všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Opatření se týkalo Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

Výnos vyvolal demonstrace po celém světě a na amerických letištích způsobil chaos. Kritizovala jej řada světových státníků, například britská premiérka Theresa Mayová nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Hlasité protesty zněly také od amerických technologických firem, které jsou na imigrantech pracovně závislé. Český prezident Miloš Zeman opatření uvítal. Federální soud v Seattlu několik dní poté dekret zablokoval. 

Xeen ( 17. února 2017 20:18 )

"Přibližně 20 % exponátů muzea vytvořili nebo darovali imigranti." Netušil jsem, že 80% exponátů, co tam mají, jsou dílem původních severoamerických indiánů. To je překvapivě hodně.

Zobrazit celou diskusi