Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump ohlásil „protimuslimský“ dekret číslo 2. A popřel spojení s Rusy

Autor: ČTK - 
16. února 2017
21:48

Americký prezident Donald Trump na čtvrteční tiskové konferenci oznámil přípravu nového migračního dekretu a ostře se ohradil proti nařčením, že by jeho volební tým či on sám byl během kampaně před prezidentskými volbami ve spojení s Ruskem. V úvodu novinářům sdělil, že za ministra práce chce Alexandera Acostu. Původní kandidát na ministerský post Andrew Puzder ve středu stáhl svou nominaci, když narazil na odpor v Senátu. Trump rovněž prohlásil, že po předchozí administrativě Baracka Obamy zdědil jen samý nepořádek, se kterým se musí nyní vypořádat.

Pokud jde o zprávy médií, že Trumpovi volební poradci udržovali kontakty s Rusy, nový šéf Bílého domu to označil za lži. Rovněž odmítl spekulace, že by svého nyní již bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna požádal, aby ještě před prezidentskou inaugurací jednal s ruským velvyslanectvím o amerických sankcích proti Rusku.

K Flynnově odchodu, který byl reakcí na jeho nejasné kontakty s ruskou ambasádou, Trump řekl, že poradce k rezignaci vyzval, neboť se mu nelíbilo, jak o kauze informoval viceprezidenta Mike Pence. Tomu nejdříve Flynn řekl, že s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o sankcích nehovořil, později připustil, že to bylo možné, ale že si to nepamatuje.

Trump na dotazy novinářů, zda si ho ruský prezident Vladimir Putin netestuje, odvětil, že si to nemyslí. Dodal, že chce mít s Moskvou dobré vztahy.

Na nadcházející týden Trump ohlásil podpis nového migračního dekretu, kterým nahradí původní a nyní soudem zablokované exekutivní nařízení o zákazu vstupu obyvatelů sedmi převážně muslimských zemí do Spojených států a o zastavení amerických azylových programů. O chystaném dekretu informovalo také ministerstvo spravedlnosti, které již nechce, aby se odvolací soud věnoval přehodnocení verdiktu, který ponechal původní Trumpovo nařízení zmrazené.

Trump rovněž připravuje reformu systému zdravotního pojištění, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama. Změny chce představit nejpozději do poloviny března.

lesnismes ( 16. února 2017 23:25 )

 Nekteri zly psychopati jsou tak pracoviti ve snaze napachat co nejvice skody.Stejne tak jako v Cechii

Zobrazit celou diskusi