Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Z nádrže s kyselinou v Německu unikl jedovatý plyn. Je z něj mrak nad městem

Autor: nka, ČTK - 
16. února 2017
15:05

Nebezpečný plyn unikl ve čtvrtek při nehodě v chemické továrně v Oberhausenu na severozápadě Německa. Obyvatele průmyslového města z okolí podniku úřady vyzvaly, aby zůstali doma a neotvírali okna a dveře. Evakuace postižených částí města ale nebyla nutná. Kvůli problémům s dýcháním vyhledalo pomoc zdravotníků kolem 150 lidí, čtyři osoby musely být ošetřeny v nemocnici.

Podle hasičů v chemickém provozu prasknul zásobník s kyselinou sírovou. K nehodě došlo kvůli „selhání lidského faktoru“ při vykládce jedné z nákladních lodí, když do nádrže s kyselinou sírovou zaměstnanci omylem vpustili kyselinu chlorovodíkovou. Při bouřlivé chemické reakci nádrž praskla.

Tekutinu se podařilo zachytit do bezpečnostního žlabu, který podle předpisů musí nádrž obklopovat. Do vzduchu ale uniklo neupřesněné množství zdraví škodlivých par a oblak odnesl vítr severovýchodním směrem nad město.

Hasičům se daří obsah nebezpečných par v oblaku, který je dlouhý několik stovek metrů, snižovat pomocí vodních děl. Ještě několik hodin ale bude trvat čerpání kyseliny z poškozené nádrže a do té doby není možné vyloučit další únik nebezpečných par, uvedli hasiči.

Většinu lidí s podrážděnými dýchacími cestami ošetřili zdravotníci na místě, čtyři osoby musely být ale převezeny do nemocnice. Ze 150 postižených tvoří 40 zaměstnanci chemické továrny, ostatní jsou pracovníci dalších firem v oberhausenské průmyslové zóně.

Policisté krátce po oznámení neštěstí evakuovali lidi z okolí podniku. Bezpečnostní opatření narušila dopravu. „Několik hlavních dopravních tepen je uzavřených,“ uvedl policejní mluvčí. Omezení se dotkla mimo jiné dálnice A42, která protíná průmyslovou oblast Porúří.

Mluvčí firmy Hamm Chemie se obyvatelům města omluvil za komplikace, škoda na nádrži podle něj činí zhruba 1,5 milionu eur (40,5 milionu Kč).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi