Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do kandidáta na prezidenta se „zakousla“ justice. Fillon má velký problém

Autor: ČTK - 
16. února 2017
14:50

Francouzská justice ve čtvrtek sdělila, že se rozhodla pokračovat v předběžném vyšetřování prezidentského kandidáta umírněné pravice. Mnohá zjištění ohledně podezření, že Fillon pochybil při zaměstnávání své ženy a dětí coby parlamentních asistentů, neumožňují nyní případ odložit. Vysvětlila to s odvoláním na policejní zprávu finanční prokuratura, která se podezřením ze zneužívání státních peněz zabývá.

Fillon vyjádření prokuratury odsoudil. „Nepřineslo nic nového. Toto oznámení je jen sdělení, které živí média. Nijak to neoslabuje mé odhodlání (kandidovat),“ řekl politik listu Le Figaro. Také Fillonovi advokáti vytkli prokuratuře, že se rozhodla veřejně a bez konkrétního zdůvodnění hovořit o pokračování vyšetřování. „Toto oznámení opomnělo, že po třech týdnech vyšetřování a mnohých výsleších nejsou dostatečné důvody k zahájení nějakého stíhání,“ uvedli advokáti.

Na závěr policejního vyšetřování prokuratura rozhodne, zda případ odloží, zahájí formální vyšetřování jmenováním vyšetřujícího soudce, nebo pošle Fillona rovnou před soud. Kdy se tak stane, není jasné. Toto rozhodnutí může ale významně ovlivnit blížící se jarní prezidentské volby. Fillon již dříve řekl, že v případě zahájení formálního vyšetřování či soudního řízení odstoupí z kampaně.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu též štědře odměnil své děti jako své odborné asistenty, přestože tehdy teprve studovaly.

Expremiér Fillon byl považován za jasného favorita voleb. Po vypuknutí skandálu jeho preference prudce klesly a průzkumy mu nyní nedávají naději postupu z prvního kola 23. dubna do rozhodujícího duelu 7. května. Přestože Fillon vinu rozhodně odmítá a pokračuje v kampani, až 70 procent Francouzů si podle průzkumů přeje, aby se kandidatury vzdal. Pro jeho odchod z kampaně se vyjádřila i řada osobností z jeho strany Republikáni.

„Nemá šanci vyhrát,“ tvrdí už i kolegové

Fillonovi kritici z řad spolustraníků soudí, že aféra natolik poškodila jejich kandidáta, že už nemá šanci vyhrát. Podle nejnovějších průzkumů by v prezidentských volbách nyní zvítězil centrista Emmanuel Macron, který byl kdysi ve vládní Socialistické straně a loni založil vlastní hnutí Vpřed. To potvrdila i anketa, jejíž výsledky ve čtvrtek zveřejnil list Le Monde.

Anketa ústavu Cevipof pro Le Monde také potvrzuje předchozí prognózy, že první kolo, v němž se očekává devět až deset kandidátů, vyhraje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se ziskem 25 až 26 procent hlasů. Druhý je stále Macron s 20 až 23 procenty. Fillon je dále třetí, podle nejnovější ankety by nyní získal jen 17,5 až 18,5 procenta hlasů. Počet hlasů pro jednotlivé kandidáty se snižuje, počítá-li se i s kandidaturou šéfa strany pravého středu MoDem Françoise Bayroua. Ten kandidaturu teprve zvažuje.

Nejnovější průzkum se nezabýval možným výsledkem druhého kola. Všechny dosavadní ankety ale předpověděly, že kandidátka krajní pravice nakonec prohraje, protože budou proti ní hlasovat i mnozí voliči stran, jejichž kandidáti do 2. kola nepostoupili. Macron by ji měl porazit jasným poměrem 65 ku 35 procentům hlasů. V případě postupu konzervativce Fillona z prvního kola by nad ní prý vyhrál i on, jen méně výrazným poměrem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi