Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko chce nalákat emigranty zpět do vlasti. Pošle pro ně náboráře

Autor: nka - 
16. února 2017
17:34

Vytvoření náborových skupin, lákajících ruské krajany k návratu do vlasti, plánuje Moskva. Do náborářů chce každoročně investovat 115 milionů rublů (51 milionů korun). Napsal to ruský web Life.ru s odkazem na dokument ruského ministerstva vnitra.

Podle dokumentu by se do Ruska mělo každý rok vrátit alespoň 51 tisíc krajanů, mezi něž se počítají současní nebo někdejší vlastníci ruského či sovětského pasu, anebo jejich potomci.

Pro jednotlivé skupiny ministerstvo zavede koeficienty měřící jejich efektivitu v lákání potenciálních přesídlenců. Ty budou brát v úvahu například počet přijatých přihlášek, vyplněných dokumentů i osob, které se do Ruska nakonec přestěhovaly.

Těm, co se přestěhují, Moskva slibuje uhradit náklady na cestu i výdaje spojené s udělením povolení k pobytu. Na tyto účely ministerstvo každoročně plánuje vyčlenit 1,8 miliardy rublů (asi 800 milionů Kč). To ovšem příliš štědrá pomoc není – při celkovém počtu předpokládaných 51 tisíc osob ročně vychází, že každý migrant dostane maximálně 35 tisíc rublů (16 tisíc Kč).

Zřízení náborářských skupin zatím není oficiální, pilotní provoz projektu už ale podle Life.ru probíhá. Koncem roku například řada obyvatel litevského Vilniusu ve schránkách našla leták s informací, že průměrný obyvatel ruského Kaliningradu je ve srovnání s běžným Litevcem třikrát bohatší. Jak leták podrobně rozebral, plat mají sice oba téměř stejný, ale náklady na život jsou v Rusku výrazně nižší.

V plánu jsou také příspěvky pro regiony, které krajany přijmou. Představitelé řady regionů se ale k projektu stavějí vlažně. Například lídr kavkazské Ingušské republiky Junusbek Jevkurov s nelibostí poukázal na to, že jeho oblast v současnosti bojuje s 30tiprocentní nezaměstnaností.

Vicegubernátor Moskevské oblasti Ildar Gabdrachmanov zase v dopise na ministerstvo vnitra požádal o odklad účasti v projektu přesídlení s tím, že jen během prvních 10 měsíců loňského roku do regionu přijelo přes milion migrantů.

Zobrazit celou diskusi