Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po vraždě Kimova bratra zatkla policie už tři lidi. V příběhu je nový muž

Autor: ČTK, bud, nka - 
16. února 2017
10:40

Malajsie v souvislosti s pondělní vraždou nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zadržela druhou ženu a také partnera jednoho z žen, které měly zabíjet. Uvedl to šéf policie Khalid Abu Bakar. Policie později uvedla, že zadržená žena měla indonéský pas, podle kterého se jmenuje Siti Aishahová a je jí 25 let.

Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela ženu s vietnamským cestovním dokladem a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, napsala agentura Reuters. Zatím není jasné, zda doklady obou žen jsou pravé.

Kim Čong-nam byl usmrcen na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce otrávily dvě severokorejské agentky. Příčina smrti nevlastního bratra severokorejského diktátora, který žil řadu let v čínském Macau, nebyla zatím určena. Podle některých zdrojů byl Kim Čong-nam zabit pomocí otrávených jehel, podle jiných zdrojů ho útočnice postříkaly na obličeji jakousi jedovatou tekutinou.

Lékaři ve středu dokončili pitvu Kim Čong-nama. Zatím se však neví, zda Malajsie výsledky pitvy oficiálně oznámí, uvedla agentura AP.

Malajsijské úřady mezitím oznámily, že Kimovo tělo vydají do vlasti. Malajsijský vicepremiér Ahmad Zahíd Hamídí také potvrdil, že Pchjongjang o vydání těla požádal. „Budeme nápomocni v případě požadavku ze strany kteréhokoliv státu, ale musíme dodržovat určitý řád. Naše politika je založena na plnění dvoustranných dohod,“ řekl. 

Kim Čong-nam, který měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče, byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Veřejně také kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi