Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Arabové chtějí osídlit Mars: Už mají plány prvního města

Autor: nka - 
15. února 2017
16:00

První lidskou osadu na Marsu plánují do 100 let vybudovat Spojené arabské emiráty (SAE). Vizualizaci miniaturního města, které nejspíš vystavějí roboti, představitelé Dubaje zveřejnili na své oficiální facebookové stránce. 

Projekt s názvem Mars-2117 novinářům představil šejk Mohammed Al Maktúm, vládce Dubaje a viceprezident SAE.

Osadu, jejíž vizualizaci během mezinárodního fóra prezentovali emirátští výzkumníci, mají vystavět roboti. Počet obyvatel marsovského sídla neupřesnili, Al Maktúm ale hovořil o „mini-městě“.

„Přistání na jiné planetě je snem lidstva již dlouhá léta. Cílem SAE je stát se průkopníkem v mezinárodních snahách tento sen uskutečnit,“ řekl Al Maktúm podle serveru Al Džazíra.

První fáze projektu bude zahrnovat investice do vzdělávání vědců a budování výzkumných kapacit. „Iniciativa Mars 2117 je dlouhodobý projekt, který nejprve podpoří naše univerzity a výzkumná centra,“ popsal šejk.

Cílem je vynalézt technologie, díky kterým by lidstvo na Rudé planetě dlouhodobě přežilo. Výzkumníci také chtějí pracovat na raketové technice, která lidem umožní dostat se na planetu rychleji. V současnosti NASA trvání cesty na Mars odhaduje na 6 měsíců jedním směrem.

Časem se do projektu zapojí i zahraniční badatelé. „K výsledkům výzkumu budou mít přístup všechny mezinárodní výzkumné ústavy,“ ujistil Al Maktúm. „Nový projekt je semínko, které zasazujeme dnes, aby budoucí generace mohly sklízet jeho plody,“ dodal.

Spojené arabské emiráty již v roce 2014 oznámily úmysl vybudovat vesmírnou agenturu a do roku 2021 vyslat k Marsu jako první země arabského světa bezpilotní sondu.

Na přípravách kolonizace Marsu pracuje také společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska. Ta loni oznámila, že chce první cestující dopravit na Mars v roce 2024.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 16. března 2017 07:42 )

Kdyby nebylo ropy a na jeji zavislosti tak by Islam byl opravdo druhorada zalezitost.Bez techto penez by byl svet klidnejsi a mirumilovnejsi. https://www.youtube.com/watch?v=CIYJXcCT_Uk poslechnout stoji to za to!

st.rec ( 16. února 2017 08:17 )

Je nejvyšší čas posílat tam průzkumníky,vědce,výzkumníky,fyziky,chemiky a s nimi doktory pro které v EU není místo.

lebedak2 ( 15. února 2017 19:40 )

Arabové chtějí osídlit Mars? To je skvělá zpráva pro celý nearabský svět.Kdy odlétají aby jsme jim mohli přijít zamávat?

ollina ( 15. února 2017 17:47 )

 A koho tam asi tak budou nenávidět a vyhazovat do luftu?

nezadat1 ( 15. února 2017 16:34 )

koko ti,samí do dneška vymysleli lejno.Ano na středním východě byla vynikající kultura než to ovládly islámský prasata s pedofilem Mohamedem,který sám měl 6 roční manželky a stádo koz.Jedno se mu musí přiznat,skvělý kanec. Bohužel,ale to páření i z kozami je vrhlo na úroveň o 10 tříd pod neandrtálce.

Zobrazit celou diskusi