Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpovi lidé byli v kampani v kontaktu s ruskými agenty. Jsou na to nahrávky?

Autor: ČTK - 
15. února 2017
07:10

Členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během loňské prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Podle středeční zprávy amerického listu The New York Times (NYT) to vyplývá z nahrávek telefonních hovorů, o kterých ho informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států.

Členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během loňské prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Podle dnešní zprávy amerického listu The New York Times (NYT) to vyplývá z nahrávek telefonních hovorů, o kterých ho informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států.

Šéf Trumpovy kampaně: Je to absurdní

Podle NYT se Rusové spojili mimo jiné s Paulem Manafortem, volebním manažerem Trumpovy kampaně, který loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Manafort, který se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině, odmítl, že by vědomě s představiteli ruských tajných služeb hovořil. „Je to absurdní,“ řekl v reakci na zprávu amerického listu.

Zdroje NYT žádná další konkrétní jména neuvedly. Jednalo se podle nich ale nejen o členy Trumpova volebního štábu, ale i další osoby z okolí současného amerického prezidenta.

Důkazy chybí

Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazily na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky, uvedl NYT.

Podle zdrojů listu se ale nenašly žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch. Bílý dům se zatím ke zprávě amerického listu nevyjádřil.

Konec bezpečnostního poradce i jednání s kanadským premiérem. Podívejte se na nedávný program Trumpa:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MILLLIS ( 15. února 2017 12:12 )

Oranzovy pan udelal vsechno pro to, aby se dostal k cervenemu tlacitku....

tgbg ( 15. února 2017 10:12 )

Svinští fašističtí rusáci jsou akorát podvodníci a váleční štváči, kteří napadají všechny státy okolo.

oltec ( 15. února 2017 08:32 )

ano dnes jsem otevřel kilovku s cukrem a vyskočil na mě ruský agent

nezadat1 ( 15. února 2017 07:42 )

A ta pochva Clintnova ve spojení s IS od kterých dostávala příspěvky na volby a koho to zajímá.

asijo ( 15. února 2017 07:37 )

Amerického listu The New York Times věří hlupák.

Zobrazit celou diskusi