Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Opravdové je krásné“: Litva lákala turisty do země fotkami ze Slovenska

Autor: Mii - 
14. února 2017
19:39

Většina zemí světa musí na své turistické atraktivitě pracovat a vytváří reklamní kampaně, které mají turisty do zemí nalákat. Výjimkou není ani Litva, jejíž organizace na podporu turismu přišla s kampaní nazvanou „Opravdové je krásné“. Jenže místo fotografií Litvy v ní ukazuje fotografie Slovenska a Finska.

Nepravdivé fotografie lidé okamžitě odhalili. Celá organizace tak nyní čelí kritice v celé zemi. Šéfka úřadu Jurgita Kazlauskiene na výzvu lidí rezignovala. I přesto však organizace neposkytla omluvu – místo toho jen sdělila, že použité fotografie byly vybrány k vyvolání určitého pocitu a tento účel splnily.

Lidé na sociálních sítích okamžitě využili situace a na konto litevské organizace pro podporu turismu se začali bavit. Stránky organizace zaplavili fotografiemi cizích zemí, ke kterým psali komentáře o krásách Litvy.

Reagoval i litevský premiér Saulius Skvernelis, který zveřejnil fotografii budovy Evropské komise v Bruselu se slovy: „Od zítřka začínáme pracovat v nové vládní budově v Karoliniskes. Karoliniskes je předměstí ve Vilniusu, hlavním městě Litvy.

Krátce poté ale zveřejnil další příspěvek: „A teď vážně… chci odpověď, proč se to stalo a kdo je za to odpovědný.“

Facebooková stránka kampaně „Opravdové je krásné“ zůstává aktivní, ale falešné fotografie již smazala. Sdílí už jen skutečné fotografie Litvy a vyzývá lidi, aby sdíleli svoje snímky.

Řecko jako Austrálie

Litva není první zemí, které se podobný omyl ve své reklamní kampani podařil. Minulý rok řecký ostrov Rhodos používal na podporu svého turismu záběry koncertní haly Harpa z islandské metropole Reykjavíku.

V roce 2014 se pak reklamní kampaň Řecka „Navštivte Řecko“ ocitla pod vlnou kritiky kvůli použití záběrů formace skal Dvanáct apoštolů z Austrálie. Řecko ale argumentovalo tím, že záběry použilo z toho důvodu, že jednotlivé kameny mají řecká jména.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi