Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jasná a vážná hrozba.“ Odpálená raketa diktátora Kima naštvala USA i OSN

Autor: simao, ČTK - 
13. února 2017
23:44

Rada bezpečnosti OSN ve společném prohlášení odsoudila KLDR za nedělní test balistické střely středního doletu, zkouška prý byla v rozporu s rezolucemi. Nesouhlas s raketovým testem přidaly dnes samostatně i USA, Rusko a také Čína. Peking ale jedním dechem uvedl, že svůj podíl na dalším zbrojním testu Severokorejců nesou Spojené státy a Jižní Korea.

Ke svolání Rady bezpečnosti OSN vyzvaly Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko. „Členové RB OSN rozhodně nesouhlasí s jakýmikoli aktivitami KLDR v oblasti balistických střel,“ uvádí společné prohlášení s tím, že RB OSN vyslovuje zármutek nad tím, že KLDR investuje finance do balistického programu, zatímco se občané této asijské země potýkají s neřešenými velkými nedostatky.

Úspěšný test nové rakety pod vlnou kritiky

Severokorejský test kritizoval i generální tajemník OSN António Guterres. Podle Guterrese jde o „další problematické porušení“ rezolucí RB OSN. „Vedení KLDR se musí vrátit k plnému dodržování svých mezinárodních závazků a na cestu denuklearizace,“ uvedl Guterres.

Severní Korea v neděli oznámila „úspěšný test nového typu rakety země-země středního až dlouhého doletu, která je schopna nést jadernou hlavici“. Podle Pchjongjangu na zkoušku dohlížel vůdce Kim Čong-un. KLDR uvedla, že raketu odpálila do velké výšky s ohledem na bezpečnost sousedních zemí.

Mluvčí amerického ministerstva obrany severokorejský raketový test důrazně odsoudil jako „jasnou a vážnou hrozbu“ a zdůraznil, že USA podniknou kroky na vlastní obranu i na obranu svých spojenců.

Američané varují před pokrokem KLDR

Střelu, která uletěla přibližně 500 kilometrů, zřejmě pohání motor na tuhé palivo, což podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise představuje technologický pokrok oproti předchozím severokorejským raketám s motory na kapalné palivo.

„Jsme schopni ubránit se útoku severokorejských raket a podnikneme všechna nezbytná opatření, abychom odradili a porazili hrozby vůči našemu území a občanům, jakož i vůči našim spojencům,“ řekl Davis. Uvedl, že Severokorejci zřejmě vyzkoušeli pozemní verzi své balistické střely středního doletu KN-11 odpalované z ponorek. Mobilní podvozek, z něhož byla raketa vypuštěna, nebyl dříve veřejně předveden.

Čína: Komunisté jsou rozhořčeni

Čína a Rusko jsou, společně s USA, Británií a Francií, stálými členy Rady bezpečnosti s právem veta, a hrají tak klíčovou roli při hlasování o rezolucích.

Čína je však také nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severokorejců. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang v reakci na nedělní raketovou zkoušku uvedl, že tyto testy KLDR jsou v rozporu s rezolucemi OSN a Peking s nimi nesouhlasí.

„Základní příčinou severokorejských jaderných a raketových testů jsou spory KLDR s USA a Jižní Koreou,“ řekl mluvčí diplomacie Číny, která v poslední době čelí na Západě kritice, že nevyvíjí na Severní Koreu dostatečný tlak. Mluvčí Keng dodal, že se Čína dlouhodobě snaží Soul a Washington přimět, aby vedly s KLDR dialog.

Podle čínského listu Global Times vládnoucí komunistické strany je KLDR znepokojena a rozhořčena, protože je předmětem tvrdých sankcí a protože americká „vojenská hrozba, které čelí, vypadá velmi reálně“.

Znepokojení Rusové

Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad testem KLDR znepokojení a vyzvalo všechny zainteresované strany, aby se zdržely kroků, které by mohly vystupňovat napětí na Korejském poloostrově. Rusko má se Severní Koreou krátkou společnou hranici a bylo jejím spojencem v sovětské éře. Obvykle kritizuje severokorejské zbrojní aktivity a zároveň varuje, že příliš důrazný postup vůči Pchjongjangu by byl kontraproduktivní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud