Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Kalifornii hrozí protržení nejvyšší přehrady: Evakuace až 188 tisíc lidí

Autor: ČTK - 
13. února 2017
06:52

Americké úřady nařídily okamžitou evakuaci obyvatel v okolí nejvyšší přehrady v USA u jezera Oroville v Kalifornii, protože hrozí protržení nouzového přepadu. Podle odhadů by se evakuace mohla dotknout až 188 tisíc lidí. Evakuace už nyní probíhá.

„Byla nařízena okamžitá evakuace v okolí Oroville. Toto není cvičení, toto není cvičení,“ oznámil na sociálních sítích místní šerif. Podle kalifornských úřadů hrozí, že se v příští hodině protrhne nouzový přepad.

Vodu z přehrady začaly úřady vypouštět ve čtvrtek poté, co si všimly, že v přepadu na přehradě už chybí kusy betonu. Voda v nádrži předtím výrazně stoupla v důsledku vytrvalých dešťů.

Kalifornský guvernér Jerry Brown požádal už v pátek federální agenturu pro krizové situace o vyhlášení nouzového stavu kvůli nebezpeční záplav a sesuvů půdy.

V sobotu už začala voda z přehrady téci přes nouzový přepad poprvé v téměř padesátileté historii tohoto 230 metrů vysokého stavebního díla. Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody.

msml20 ( 13. února 2017 09:21 )

S tím se dá jen souhlasit.

Kominik ( 13. února 2017 07:44 )

Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody. Kolik je kubický kilometr vody, to jako deset fotbalových hřišť

deep_ass_flsting ( 13. února 2017 07:27 )

není se čemu divit, když všechny peníze cpou do zbrojení a světových okupací a na údržbu přehrad jim už nezbývá.

Zobrazit celou diskusi