Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebraňme nemocným v sebepoškozování, říká expert. A doporučuje sterilní žiletky

Dejme pacientům sterilní žiletky, je to menší zlo. Expert chce povolit sebepoškozování (Ilustrační foto)
Dejme pacientům sterilní žiletky, je to menší zlo. Expert chce povolit sebepoškozování (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: nka - 
11. února 2017
18:50

Psychiatrickým pacientům bychom neměli bránit v sebepoškozování, jinak se jejich stav může ještě zhoršit. Rozumnější je dávat jim sterilní žiletky a předejít tak alespoň řadě infekcí a otrav krve. S pragmatickou teorií přišel britský expert, který svůj názor zveřejnil v časopise Journal of Medical Ethics.

Lidé, kteří se k sebepoškozování uchylují, často trpí depresí, mají za sebou zneužívání nebo jiné trauma, a autoagresí si ulevují. Pokud se jim znemožní zbavovat se negativní energie pomocí sebepoškozování, mohou se jejich nepříjemné pocity zintenzivnit a být tak neodbytné, až si postižení sáhnou na život.

„Zvyšuje to riziko, že nemocný se bude poškozovat potají a daleko rizikovějším způsobem, anebo dokonce spáchá sebevraždu,“ upozornil Patrick Sullivan z univerzity v britském Manchesteru. „Fatálním koncům nedokážeme předejít, ani když máme pacienty pod neustálým dohledem,“ varoval podle serveru Daily Mail.

Místo toho by podle něj pacienti měli dostat sterilní žiletky a instrukce, jak se zraňovat bez závažných následků. Nemocným to pomůže pochopit, čím je jejich nežádoucí chování způsobeno, a naučit se nutkavé myšlenky ventilovat jiným způsobem.

Další odborníci ale se Sullivanem nejsou zajedno. Zdůrazňují, že podporovat v pacientech nezávislost, je důležité. Jedním dechem ale dodávají, že dovolit nemocným si ubližovat, by bylo neetické, právně sporné a navíc stresující pro ošetřující personál, obzvlášť v případě, kdy by povolené sebepoškozování vedlo k vážnému zranění nebo dokonce ke smrti pacienta. 

mourovata.kocka ( 11. února 2017 19:44 )

A u sklonů k sebevraždě budou rozdávat sterilní provaz?

jiko100 ( 11. února 2017 19:44 )

Jasně, a potencionálním sebevrahům bych doporučil ostře nabitou pistoli. Nejlépe ráže 9 mm. Ať se taky moc netrápí... Bože, co tohle je za experty.

Zobrazit celou diskusi