Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přešlap poradkyně Trumpa. Doporučila Američanům kupovat oblečení od Ivanky

Autor: ČTK, sou - 
9. února 2017
22:50

Byznys rodiny amerického prezidenta Donalda Trumpa se poprvé od jeho nástupu do funkce ocitl pod palbou kritiků. Ti Bílému domu vyčítají zneužití veřejné funkce ke komerčním účelům. Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová ve čtvrtek v televizním vysílání doporučila národu, aby kupoval výrobky módní značky Trumpovy dcery Ivanky, jejíž produkty začaly v posledních dnech některé obchody stahovat.

„Udělám tady bezplatnou reklamu. Jděte a všichni si kupujte Ivančiny výrobky, najdete je na internetu,“ prohlásila Conwayová v rozhovoru s televizní stanicí Fox News s tím, že její oblečení a módní doplňky jsou skvělé.

Podle deníku The New York Times tím porušila etická pravidla zaměstnanců federálních úřadů, kteří nesmějí využít své postavení pro propagaci výrobků či služeb. „Neexistuje jasnější příklad porušení tohoto zákazu, než když využijete svého úředního postavení a učiníte ze sebe chodící reklamu na výrobky či služby soukromého jedince. Pokouší se (Conwayová) celkem tvrdě pomoci k zisku Ivance a tím i prezidentově rodině,“ řekl listu profesor ústavního práva z Harvardovy univerzity Laurence Tribe.

„Neakceptovatelné,“ hřímá republikánský šéf sněmovního výboru

Do kritiky Conwayové se pustil republikánský předseda sněmovního výboru pro dohled nad vládními úřady Jason Chaffetz, podle něhož byl její postup „špatný, jednoznačně za hranicí, neakceptovatelný“. Chaffetz spolu se svým demokratickým kolegou z výboru Elijahem Cummingsem kvůli propagaci zboží Trumpovy dcery hodlá napsat dopis prezidentovi, aby jej upozornil na nepřípustnost podobných praktik.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ve čtvrtek na dotaz novinářů uvedl, že Conwayové se kvůli reklamě „dostalo doporučení“, aniž věc dále komentoval.

Trump vystoupil ve prospěch módní značky Ivanky

Trump před nástupem do funkce převedl své firmy do vlastnictví fondu a prohlásil, že se hodlá vyhýbat střetu zájmů. Ve středu se však poprvé po vstupu do úřadu aktivně vyslovil ve prospěch módní značky Ivanka Trump Collection vlastněné jeho dcerou, když kritizoval obchodní řetězec Nordstrom za to, že podle něho neférově vyřadil její zboží z nabídky.

Firma svůj čin provedený na počátku února zdůvodnila tím, že prodeje výrobků značky byly neuspokojivé. Právě dotaz na tento spor ve čtvrtek vyvolal reakci Conwayové. Nordstrom přitom není jedinou firmou, která se zbavuje výrobků Trumpovy dcery – přidaly se k ní i další řetězce TJX, T.J. Maxx a Marshalls.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rafan4321 ( 9. února 2017 23:59 )

Poradkyně Trumpa Conwayova musí byť blba jako troky . Trumpovi se prezidentovani zatím moc nedaří, má více přešlapu a neúspěchu, než se čekalo. Jak se na Jilkovou nedivám, ptz se tam jen všichni prekrikuji a nemá to moc úroveň, tak příští týden se podivam.Tema : jak škodi TRUMP .

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud