Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena ztratila paměť a nepoznávala ani sebe samu, do svého přítele se musela zamilovat znovu

Autor: aba - 
9. února 2017
22:04

To, že trpí epilepsií, věděla Jessica Sharman (20) už od svých čtrnácti let. Nikdy to ale její život nijak neovlivňovalo až do osudného dne v loňském květnu, kdy prodělala několik po sobě jdoucích záchvatů a ztratila paměť. Nepamatovala si vůbec nic, ani sebe, ani své rodiče, ani svého přítele.

Když Jessica se svým přítelem Richem nastoupila do vlaku zpátky do Londýna, kde oba pracují, zdálo se, že to bude normální cesta. Během ní ale Jessica prodělala několik za sebou jdoucích epileptických záchvatů, a když se z nich probrala, nepamatovala si ani svoje jméno. Muže, který ji vyděšeně objímal a ptal se jí, jestli je v pořádku, považovala za cizince a bála se ho.

„Jediné, na co si pamatuji, je, jak nastupuji do vlaku. Pak už nic. Všechny mé vzpomínky začínají pohledem na muže vedle mě a pocitem strachu, nevěděla jsem ani, kdo jsem,“ vrací se k osudnému dni žena. Když vlak v Londýně zastavil, vzal ji Rich k jejím rodičům, kteří už na ni vyděšeně čekali. „Pamatuji si, jak se ke mně rozběhla úplně neznámá žena, začala mě objímat a říkat mi, že je moje matka. Pak mi v telefonu začala ukazovat společné fotky a v tu chvíli jsem si uvědomila, že nevím, jak vypadám. Našla jsem zrcadlo a dívala jsem se do cizí tváře. Ale ten odraz byl stejný jako dívka na fotkách a tak jsem jí uvěřila. Pak jsme se posadili a ona mi položila ruku na koleno. Odstrčila jsem ji, nechtěla jsem, aby na mě sahal někdo cizí,“ vypráví Jessica o hrůzném zážitku.

Pak ji vzali do nemocnice, kde strávila týden. Doktoři jí řekli, že je možné, že se jí paměť za půl roku vrátí, ale možná už si nikdy na nic nevzpomene. Když se vrátila domů, její rodiče ji začali učit všechno znovu. To, jak se ráda oblékala, na co se ráda koukala v televizi, co ráda jedla. Zvali na návštěvy i jejího přítele, kterého se ale bála. „Vystupoval, jako bychom byli zamilovaní. Pořád mi něco říkal a chtěl mě držet za ruku. Nebylo mi to příjemné a tak jsem chtěla vztah po dvou týdnech ukončit. Když jsem ale v jeho očích viděla, jak moc ho to bolí, a když mě začal přemlouvat, abych mu dala šanci ukázat mi, jaký skvělý pár jsme byli, nedokázala jsem mu říct ne.“

Rich se chopil své příležitosti. Začal Jessicu brát na jejich oblíbená místa, do restaurací, kam rádi chodili a dívali se spolu na svoje oblíbené filmy. Vyprávěl jí příběhy, které se na těch místech udály, a vzal ji na místo, kde se seznámili. Postupem času mu Jessica začala znovu věřit a poté se do něj znovu zamilovala. „Byl tak sladký a tak moc se snažil mi to všechno co nejvíc ulehčit, že se mu prostě nedalo odolat,“ říká s úsměvem. Jessica si dodnes na nic ze svých předchozích devatenácti let nevzpomněla. Postupně se začala stýkat se svými starými přáteli a poznávat je všechny znovu od začátku. Podle doktorů ale existuje zhruba padesátiprocentní šance, že pokud ji záchvat postihne znovu, o paměť znovu přijde. „Rich dokázal, abych se do něj zamilovala dvakrát. Vím, že kdyby to bylo nutné, zvládnul by to i na potřetí,“ vyjádřila se o své nejisté budoucnosti.

 

Zobrazit celou diskusi