Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V Nice ožily vzpomínky na smrt 86 lidí. Karneval bude mít speciální ostrahu

Autor: ČTK, deb - 
9. února 2017
16:00

Mimořádná bezpečnostní opatření budou provázet letošní karneval v jihofrancouzském městě Nice. Po Riu de Janeiro a Benátkách jde o nejvýznamnější z karnevalů na světě, napsala agentura AFP. Loni do Nice dorazilo na 400 000 lidí. Akce potrvá do 25. února a vůbec poprvé se bude konat za bezpečnostními bariérami.

Průvod na rozdíl od minulých ročníků vynechá pobřežní bulvár Promenade des Anglais, kde loni v červenci terorista tuniského původu zabil kamionem 86 lidí. Na této promenádě jsou všechny zábavní akce z ohledu na oběti zakázány až do července, kdy uplyne rok od tragické události.

Pro zabezpečení 133. ročníku niceského karnevalu se organizátoři radili s izraelskou firmou, která zajišťuje bezpečnost na mezinárodním letišti v Tel Avivu. „Nikdy se akce tohoto druhu v Nice nekonala za podobně přísných opatření,“ řekl prefekt departementu Alpes-Maritimes Georges-François Leclerc.

„Nepořádat karneval, který patří ke staré tradici našeho města a který přispívá k jeho kulturnímu životu, je nemyslitelné. Byl by to ústupek barbarům a teroristům,“ řekl bývalý starosta Nice Christian Estrosi.

Karneval se bude konat na prostranství ohraničeném bezpečnostními bariérami. Účastníci se tam dostanou 36 vstupy, u nichž je bude prověřovat 200 agentů. Zakázány jsou masky, jež by mohly vyvolat nedorozumění, pirátské meče a další makety zbraní nebo pistolí.

Tématem letošního karnevalu je Energetický král. Městem projede 17 alegorických vozů, přičemž se má objevit také karikatura amerického prezidenta Donalda Trumpa v alegorii plýtvače. Jeho zvětšená hlava bude spočívat na proražených barelech s ropou, přičemž kolem ní bude změť elektrických fénů na vlasy foukat do Trumpových vlasů. „O obsazení tohoto alegorického vozu se rozhodovalo ještě v době, kdy se o možném Trumpově zvolení jenom vtipkovalo,“ sdělila niceská turistická kancelář.

Vše o útoku v Nice čtěte ZDE >>>

nezadat1 ( 9. února 2017 16:29 )

Á co pak?Muslimský prasata dostanou ochranu???

Zobrazit celou diskusi