Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Clara (2) má vzácnou genetickou poruchu. Matka jí sepsala dojemný seznam přání

Autor: bk - 
7. února 2017
21:40

Nemohla se dočkat narození své holčičky a už na začátku sepsala seznam věcí, které chce, aby její dcera v životě podnikla. Jenže Britka Sara Garden (38) se zle přepočítala. Malá Clara se totiž narodila s vzácnou genetickou poruchou, která jí brání standardnímu vývoji. Žena se proto rozhodla, že pro své nemocné dítě sepíše úplně nový list plný přání a nadějí.

V posledních měsících těhotenství si Sara a její přítel Chris vyslechli od doktorů špatnou zprávu. Jejich dítě trpí vzácnou genetickou poruchou, kvůli které se tělo nevyvíjí tak, jak by mělo. Malá Clara se tak narodila s velkým mentálním i fyzickým postižením.

„Po porodu jsme zůstali v šoku a jen jsme poslouchali doktorku, jak nám říká, že naše holčička bude mít problém s učením, chůzí i s mluvením,“ řekla pro britský web Mirror Sara. Ačkoliv jsou Claře nyní dva roky, kvůli své nemoci připomíná spíš batole. Péče o ni je pro rodiče dvojnásobně náročná.

Sařin seznam plánů sepsaný během těhotenství se proto razantně změnil. Místo hraní na hudební nástroj, návštěvu tanečních kurzů či ježdění na koni tak žena doufá, že její dcera zvládne úplně jednoduché a obyčejné věci, které se časem naučí každé zdravé dítě.

Upravený seznam teď proto obsahuje toto:

  • Udržet hračku v obou rukách
  • Mluvit
  • Chodit
  • Namalovat obrázek
  • Udržet zubní kartáček či hřeben na vlasy
  • Vyslovit slova táta a máma
  • Cítit na tváři hřejivé slunce a lehký vánek

Některá přání nejsou ani tak pro malou Claru, ale spíše pro její rodiče. Oba si přejí vidět svou dceru, jak si užívá života, má celou pusu špinavou od jídla a hlasitě se směje. „Ten seznam mi pomáhá udržet si pozitivní myšlení,“ řekla Sara a dodala, že pevně věří, že všechny tyto věci se její holčičce splní a i přes své postižení bude schopná vést normální život.

blesk_z_cisteho_nebe ( 14. února 2017 05:15 )

 V Británii se rodí velký počet postižených dětí. Nejsem expert, ale když slyším kamarádky, které v Británii žijí a mají tam děti, jak tam probíhá předporodní péče, moc mě to nepřekvapuje. K doktorovi se tam během těhotenství téměř nechodí, vše vyšetřuje midwife krejčovským metrem, kterým mamince přeměřuje břicho a naslouchátkem, kterým přes břicho poslouchá srdíčko. Takovýmhle stylem se defekty plodu těžko přdem odhalí.

Zobrazit celou diskusi