Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Luxusní sídlo hostilo Jacksona, U2 i filmaře. Na prodej je za 756 milionů

Autor: nka - 
7. února 2017
21:25

Honosné irské sídlo, které hostilo zpěváka Michaela Jacksona a skupinu Rolling Stones, jde do prodeje za 28 milionů eur (756 milionů korun). Usedlost Luggala měli v oblibě i filmaři, kteří tady natáčeli například film Statečné srdce nebo seriál Tudorovci. Irsko by sídlo nejraději získalo do vlastnictví státu jako národní památku, ve státní kase se ale na koupi nenajdou peníze. Napsal to web britského deníku The Telegraph.

Usedlost dnes patří Garechu Browneovi (77), potomkovi slavného pivovarského rodu Guinness. Rodině připadla ve třicátých letech, kdy ji jako svatební dar dostala Oonagh Guinnessová od svého otce Ernesta.

Dům postavený v gotickém slohu leží 25 kilometrů jižně od Dublinu a patří k němu pozemek o rozloze 20 kilometrů čtverečních. Hlavní sídlo má sedm ložnic, dalších dvacet pokojů mohou hosté využívat v chatách rozložených po celém pozemku.

Honosné sídlo je na prodej za 28 milionů eur. Honosné sídlo je na prodej za 28 milionů eur. | Profimedia.cz

Budova s cimbuřím byla postavena koncem 18. století. V devadesátých letech minulého století pak majitel dům o rozloze 1600 metrů čtverečních nechal za 6 milionů eur (162 milionů Kč) zrekonstruovat a zbudovat zde například knihovnu pro 8 tisíc knih nebo vnitřní bazén.

Usedlost v minulosti často využívali filmaři, natáčely se zde například filmy Statečné srdce a Excalibur nebo seriál Tudorovci. V Irsku se ozývají hlasy, že by sídlo jako národní památka mělo patřit státu. Jelikož ale ve státní kase „takové peníze nejsou“, vyzvali oficiální představitelé Brownea, aby usedlost zemi věnoval.

Dům v minulosti hostil řadu celebrit. Pobývali zde například zpěvák Michael Jackson, který Luggalu navštívil krátce před svou smrtí, členové skupiny Rolling Stones nebo frontman skupiny U2 Bono. Podle tvrzení pamětníků se tu návštěvníci rozhodně nenudili. „Přijedete tam na oběd a o pár dní později se znovu vynoříte, mžouráte do slunce a říkáte si, co že se to vlastně dělo, ale vzpomínáte si jen, že to bylo fajn,“ popsal rodinný přítel Browneových.

Browne, který má od osmdesátých let za manželku indickou princeznu, v domě bydlí už 47 let. Každoročně trávil část roku v Indii. Nyní se ale jeho žena nastálo usadila v Singapuru, a proto se rozhodl své irské sídlo prodat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi