Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muž vypálil mešitu střelce z Orlanda, dostal za to 30 let

Autor: ČTK - 
7. února 2017
06:56

Americký soud poslal v pondělí na 30 let za mříže muže, který v září vypálil floridskou mešitu spojenou s pachatelem loňského masakru v gayklubu v Orlandu. Žhář, který se na internetu prezentoval protimuslimskými názory, dostal tento trest na základě dohody s prokuraturou. Informovala o tom agentura AP.

Dvaatřicetiletý Joseph Schreiber se přiznal k tomu, že den po 15. výročí atentátů z 11. září 2001 vypálil mešitu v Orlandu. Vyznavač židovské víry několik měsíců před útokem na Facebooku napsal, že „Celý islám je radikální“ a že všichni muslimové by měli být bráni jako teroristé a zločinci. Útok, při němž nebyl nikdo zraněn, odsoudili orlandští muslimové jako zločin z nenávisti.

Vypálenou mešitu předtím navštěvoval pachatel nejkrvavější masové střelby v dějinách USA Omar Mateen, který v červnu zastřelil v klubu Pulse 49 lidí, načež jej zlikvidovala policie. Místní muslimové se od jeho činu distancovali a rázně jej odsoudili.

Schreiber před vynesením rozsudku přečetl prohlášení, podle něhož nebyl jeho čin motivován nenávistí, ale obavami. „Můj vzkaz pro všechny muslimské komunity na celém světě je tento: uzavřete s Amerikou mír a uzavřete mír s Izraelem a zastavte zabíjení, zastavte útoky,“ prohlásil podle AP.

Schreiber se v dohodě vzdal jakéhokoli odvolání proti rozsudku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

londynskypes ( 7. února 2017 16:52 )

mel dostat smrt!

Petroblesk ( 7. února 2017 11:58 )

Hlupák! Kdyby vypálil synagogu, byli by mu dali jenom podmínku s tím, že legitimně vyjádřil svůj politický názor.

Kominik ( 7. února 2017 09:36 )

Muž vypálil mešitu střelce z Orlanda, dostal za to 30 let Noo to je dost za jeden ohýnek Kolik by dostal ten slimák, kdyby přeži?

Zobrazit celou diskusi