Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kandidát na prezidenta Francie vyplácel svou ženu i děti. Fillon odstoupit nemíní

Autor: ČTK, val - 
6. února 2017
17:50

Prezidentský kandidát umírněné pravice François Fillon se v pondělí omluvil Francouzům za to, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako poslanecké asistenty. Učinil tak po výzvách, aby z prezidentského klání odstoupil. Zároveň zmínil, že nejednal nelegálně, a prohlásil, že z kampaně neodstoupí. Jako jediný je prý schopný pozvednout Francii.

Fillon připustil, že v současnosti se na zaměstnávání příbuzných nahlíží negativně a že z dnešního pohledu udělal chybu. Vyjádřil nad tím politování, ale zdůraznil, že je na Francouzích, jak ho ohodnotí. Také slíbil, že zveřejní přehled příjmů rodiny a jejího majetku.

Skandál kolem Fillona začal před týdnem, když francouzský týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84 000 eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty. Dalších zhruba 100 000 eur (2,7 milionu korun) pak dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon platy obhajuje

Fillon v pondělí vystoupil na tiskové konferenci a na tyto údaje zareagoval prohlášením, že jde o celkové hrubé příjmy. Manželka i děti si podle něho přišly na více než 3000 eur měsíčně čistého, což označil pro vysokoškolsky vzdělané asistenty za přiměřený průměrný příjem. Rovněž opět popřel, že by zaměstnání manželky bylo fiktivní, a vyjmenoval, jak mu zejména v jeho volebním okrsku všemožně logisticky pomáhala. Tvrdil také, že skutečnost, že manželka neměla identifikační kartu asistentky či e-mailovou adresu parlamentních zaměstnanců, není žádný důkaz.

Aféra, kterou francouzská média začala nazývat Penelopegate, každým dnem zvyšuje tlak na Fillona. Ten v pondělí prezidentskou kandidaturu opět odmítl stáhnout a obvinění označil za bezprecedentní během páté republiky proti kandidátovi umírněné pravice. Podle Fillona nelze voličům loňských pravicových primárek, kteří ho zvolili, sebrat jejich hlasy. „Nebudou umlčeni,“ řekl.

Někdejší premiér Alain Juppé, který v primárkách skončil druhý, post možného náhradníka odmítl. „Ne znamená ne,“ napsal na Twitteru.

Fillon čelí poklesu popularity. Současné průzkumy ukazují, že v prvním kole voleb skončí jako třetí a že tedy do druhého kola nepostoupí.

Nezadat ( 7. února 2017 13:08 )

Co by tam dělal?Ti už jsou rozkradeni.

salto ( 7. února 2017 10:05 )

Jestli se nechytí ve Francii, tak ať jde do ČR, v ODS nebo TOP se jistě bude cítit jako doma mezi svými

Zobrazit celou diskusi