Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slováci mají nejstarší „smajlík“ na světě. Notář v Trenčíně ho zapsal v roce 1635

Nejstarší smajlík pochází ze Slovenska.
Nejstarší smajlík pochází ze Slovenska.  (Autor: Facebook.cz)
Autor: nka - 
6. února 2017
21:15

Smajlíky a další emotikony nejsou novinkou digitálního věku. Badatelé ze Slovenska oznámili, že objevili jeden takový – starý už 382 let. Našli ho v Trenčíně po kontrole městských účtů.

Emotikon objevili pracovníci Státního archívu v Trenčíně na listině ze 17. století. „Smajlík není výmyslem dnešní doby, tenhle pochází od trenčínského notáře Jána Ladislaida a je z roku 1635. Notář ho tam připsal po kontrole městských účtů, k nimž neměl žádné námitky,“ oznámil archiv na svém facebookovém účtu.

„Tady vidíme, že to není výmysl dneška, ale že už v minulosti byla snaha si písemnosti nebo korespondenci zkrášlit,“ komentoval pro server Dobré noviny šéf archivu Peter Brindza.

Podle serveru Daily Mail slovenský objev překonal dosavadního rekordmana, 369 let starý smajlík od anglického básníka Roberta Herricka.  

Klasické emotikony se v elektronické komunikaci používají od 80. let. Existují záznamy z knih 17. a 18 století, v nichž písaři text zdobili kresbičkami podobnými smajlíkům. Trenčínský objev je ale zatím ze všech nejstarší. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi