Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová chce obhájit post kancléřky. Podpoří ji i CSU

Autor: bru/ČTK - 
6. února 2017
12:14

Angela Merkelová se dnes oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na německou kancléřku. Na setkání špiček obou stran v Mnichově ji podle německých médií podpořila i bavorská CSU, která se k tomu dlouhé měsíce neměla.

Zatímco Křesťanskodemokratická unie (CDU) Merkelovou na kancléřku navrhla už loni, sesterská Křesťanskosociální unie (CSU) tak formálně učinila až dnes. Na zasedání vedení obou politických uskupení předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer prohlásil, že jeho strana stojí za Merkelovou.

Důvodem několikaměsíčního váhání CSU, jestli již čtvrtou kandidaturu Merkelové na kancléřku podpořit, byly především tvrdé spory o migrační politiku. Vrcholní představitelé bavorské strany přístup Merkelové řadu měsíců kritizovali a někteří z nich dokonce zvažovali, jestli by CSU neměla v zářijových parlamentních volbách kandidovat samostatně.

V poslední době se názory obou stran sblížily. Nadále je ale rozděluje názor na pevnou hranici počtu přijímaných uprchlíků. Křesťanskosociální unie tak půjde do voleb s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání běženců na 200.000 ročně, Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové si limit nepřeje, i když obecně pro omezení migrace je.

Jedním z důvodů, proč se nyní v Mnichově obě strany chtějí prezentovat co nejjednotněji, je podle pozorovatelů i náhlý vzestup sociální demokracie. Ještě před pár týdny sesterské strany v průzkumech veřejného mínění nad druhou nejsilnější sociální demokracií vedly zhruba o 11 až 16 procentních bodů. Po nominaci bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze na kancléře za SPD je ale už dělí jen čtyři až šest bodů.

salto ( 7. února 2017 10:14 )

Ve dvacátém století Německo rozpoutalo a prohrálo 2x světovou válku. Proti tomu co na nás chystá Merkelová to byli prachobyčejní žabaři...

santikxauz ( 6. února 2017 12:40 )

Nejlepší možnost je vystoupení z EU,souhlasí s tím všichni diskutující na Blesku.

Zobrazit celou diskusi