Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muzeum Louvre se po útoku opět otevřelo. Egyptský terorista je v kritickém stavu

Autor: hrk, ČTK - 
4. února 2017
11:31

Legendární muzeum v Paříži už zase vítá své návštěvníky. Den po nevydařeném teroristickém útoku je Louvre opět v provozu. Francouzskou chloubu úřady v pátek uzavřely po akci egyptského atentátníka. Ten je v současné době v kritickém stavu. Podle agentury AFP přišel stejně velký počet zájemců jako obvykle. V objektu oblíbeném turisty bylo v době incidentu kolem 1200 osob. Nikomu se nic nestalo, lidé jen museli čekat několik hodin na to, až pyrotechnici odvolají poplach kvůli možné pumové hrozbě.

Útočník, jenž u vchodu do muzea mačetou lehce poranil člena vojenské hlídky a byl hned zneškodněn, měl u sebe batohy, které mohly obsahovat nálože. Pyrotechnici, kteří v nich ale nic nebezpečného nenašli, preventivně prohledali i další prostory muzea. Oblast kolem Louvru byla několik hodin po incidentu opět zpřístupněna veřejnosti, samotné muzeum se ovšem otevřelo až dnes.

„Muzeum Louvre se otevírá v sobotu 4. února 2017 od 10:00. Děkujeme našim návštěvníkům za porozumění a podporu,“ uvedlo na svém portálu vedení muzea.

Stav útočníka je kritický

Pachatel, kterým je podle policie 29letý Egypťan Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí, za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký) v pátek dopoledne zaútočil mačetou na dva vojáky, kteří v Louvru hlídkovali. Jeden člen hlídky na něj několikrát vystřelil a muže těžce zranil. Útočník skončil na jednotce intenzivní péče a jeho stav je podle posledních informací kritický.

Střelba u jednoho z nejnavštěvovanějších muzeí vyvolala u přítomných obavy, ale ne paniku. Rychlost, s jakou se Paříž po útoku vrátila k normálnímu životu, podle agentury Reuters ukázala, že francouzská metropole se nechtěně, ale stoicky, musela naučit žít s extremistickou hrozbou. „Během několika hodin se rozhlasové stanice vrátily ke zprávám o bouřích sužujících západní pobřeží a o dopravě v době školních prázdnin,“ uvedla britská tisková agentura.

 

 

santikxauz ( 4. února 2017 11:43 )

Důležité je,že to nesouvisí s migrací,byl pouze flustrovaný.

Zobrazit celou diskusi