Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kotlebův poslanec se rozohnil o islámu. Pak si zašel k Turkům na kebab

Autor: jer - 
4. února 2017
14:00

Výroky krajně pravicových poslanců Ľudové strany Naše Slovensko bývají často plné vášní. Příkladem budiž Milan Mazurek, který se v lednu rozohnil mimo jiné i na téma islámu. V jiných oblastech života mu ale přistěhovalci evidentně příliš nevadí. Fotografie na sociálních sítích ze dne jeho projevu ho zachycují, jak si objednává kebab v turecké restauraci.

Ve svém lednovém projevu Milan Mazurek hovořil o Islámu jako o „krutém, odporném a nelidském politickém systému“ a „satansko-pedofilím dílu ďábla“. Na tyto výroky si stěžoval předseda parlamentu Andrej Danko a vláda následně Mazurkovi a dalším dvěma poslancům nařídila omluvu.

Mazurek skutečně začátkem února vystoupil, „omluvil“ se ale po svém. Mluvil především k Andreji Dankovi, označil ho mimo jiné za „radikálního zastánce islámu“ a zdůraznil, že si za svými výroky stojí. To se nelíbilo předsedovi parlamentu Andreji Hrnčiarovi. „Zneužil jste prostor na omluvu obhajobou toho, za co jste se měl omluvit,“ reagoval Hrnčiar. Podle předsedy mandáto-imunitního výboru Richarda Rašiho hrozí Mazurekovi za tento výstup pokuta 1000 eur.

Mazurkova „omluva“:

Po projevu o Islámu si zašel na kebab

Vtipná příhoda se ale udála po výstupu Milana Mazurka. Večer po vášnivé řeči na téma islám, ho poslanec Ján Marosz vyfotil v jedné bratislavské turecké restauraci, jak si objednává kebab. „Miňo si objednáva od Turka něco dobrého... když přes den tak pracoval,“ komentoval poslanec fotku na svém Facebooku.

Poslanec Ján Márosz ve večerních hodinách v jedné bratislavské turecké restauraci vyfotil Milana Mazurka, jak si po vášnivém proslovu o Islámu objednává kebab. Poslanec Ján Márosz ve večerních hodinách v jedné bratislavské turecké restauraci vyfotil Milana Mazurka, jak si po vášnivém proslovu o Islámu objednává kebab. | Facebook Ján Márosz

Milan Mazurek se k fotce vyjádřil rovněž na Facebooku. Prý mu nevadí, když podnik provozuje cizinec. „Nejsme rasisté, vůbec by nám nevadilo, kdyby nám dal jídlo do ruky člověk tmavší pleti. Jestli s tím mají liberálové problém, tak zřejmě vinou vlastního rasismu,“ uvedl Mazurek. Poslanci Maroszovi se za pořízení a zveřejnění fotografií vysmál.

Poslanec Mazurek se kritice bránil a poslanci Mároszovi se vysmál. Poslanec Mazurek se kritice bránil a poslanci Mároszovi se vysmál. | Facebook Milan Mazurek

Internet se opět baví

Jak je tomu v podobných případech, i tento incident vyvolal vlnu nejrůznějších vtipných parodií a fotomontáží.

Ve slovenských parlamentních volbách v roce 2016 se stala krajně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby 5. nejsilnějším politickým uskupením na Slovensku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině