Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytáčí vás mlaskání do ruda? Zřejmě trpíte mozkovou abnormalitou, uznali lékaři

Autor: nka - 
3. února 2017
19:04

Rozzuří vás k nepříčetnosti, když vedle vás někdo mlaská nebo cvaká propiskou? Možná trpíte poruchou zvanou misofonie, která je podle nejnovějších zjištění lékařů způsobena odchylkami ve struktuře i aktivitě mozku.

Zatímco dříve nebylo jasné, čím je misofonie způsobena, a část lékařů se na její existenci dívala s despektem, nyní přišli britští výzkumníci se zajímavým objevem. Ukázalo se, že lidé trpící misofonií vykazují odchylky ve frontálním laloku mozkové kůry i odlišnou mozkovou aktivitu v momentě, kdy jsou vystaveni obtěžujícímu zvuku. S tím souvisí i další tělesné příznaky jako zvýšená tepová frekvence a pocení.

„Řada lidí, kteří misofonií trpí, tuto zprávu uvítají. Vůbec poprvé jsme totiž potvrdili, že funkce a struktura jejich mozku je odlišná,“ vysvětluje Sukhbinder Kumar, neurolog z univerzity v britském Newcastlu. „Naše studie ukazuje důležité změny mozku a mohla by konečně přesvědčit skeptickou lékařskou obec, že jde o skutečnou poruchu,“ dodává.

To potvrzuje i neurolog Tim Griffiths. „Také jsem byl jedním ze skeptiků. Pak jsem se ale setkal s pacienty na klinice a pochopil jsem, jak zarážející podobnost jejich příznaky vykazují,“ popisuje.

Pacienti čelí nepochopení lékařů

Devětadvacetiletá Britka Olana Tansley-Hancock popisuje, jak se jí praktický lékař vysmál, když si mu na své problémy přišla postěžovat. Stolování s rodinou pro ni přitom začalo být nesnesitelné, když jí bylo pouhých osm let.

„Když jsem slyšela, jak ostatní při jídle mlaskají, musela jsem si brát talíř do svého pokoje,“ vzpomíná. „Kdykoliv jsem slyšela někoho mlaskat, dostala jsem šílenou chuť ho praštit – a ti, kdo mě znají, vám řeknou, že něco takového se mi vůbec nepodobá,“ dodává.

Když se o misofonii dozvěděla, znamenalo to pro ni úlevu. „Dokazuje to, že existuje nějaký důvod pro tuto poruchu, což by mělo ostatním pomoci nás pochopit,“ říká. Dodává, že to je také příležitost najít způsob, jak pacientům ulehčit život.

Misofonie byla poprvé popsána v roce 2000. Jde o poruchu charakterizovanou nesnášenlivostí určitého zvuku. Zatím není zařazena do mezinárodní klasifikace nemocí a léčí se psychoterapií. 

djaba ( 4. února 2017 07:56 )

 Moji rodičové také nejedli .Ti prostě žžrali .Teď je matičce 90 let a když se krmí musím odejít .

bre-burda ( 4. února 2017 00:17 )

Rovněž tím trpím. Ale nedělám ze sebe chudinku a ovládám se! Ten nespočet lidí, co si vzali život bych si přál vidět. Tady má někdo sklony k dramatizaci a hysterii a ne že trpí mozkovou abnormalitou.

issabella66 ( 3. února 2017 20:56 )

Také tím trpím a kdokoliv se tomuhle směje a zesměšňuje to tím, že si jen vymýšlíme a hrajeme si na chudáky, tomu přeji aby to aspoň na jeden den zažil. Nejde s tím normálně fungovat - člověk je často vyřazen ze společnosti apod. Ale je jasné, že ***i, kteří mají sami různé poruchy osobnosti to prostě nepochopí. Nicméně, je dobře, že se o tom čím dál více mluví. Už nespočet lidí si kvůli této poruše vzalo život, protože nevěděli co se s nimi děje. Takhle budou vědět nejen oni, ale i ***i okolo nich, kteří to ne a ne pochopit.

protonaut ( 3. února 2017 20:56 )

To znám. Kdysi mě, mámu i obě ségry vytáčelo mlaskání mého táty. Dneska pracuju ve firmě, kde jsou i Ukrajinci a Rusové, a když se naše firma přestěhovala, tak byl požadavek, aby měli kvůli svým zvykům při stolování mělo oddělenou jídelnu (naštěstí požadavku bylo vyhověno)

protonaut ( 3. února 2017 20:52 )

Řada lidí tuto zprávu uvítá, nikoliv uvítají.

Zobrazit celou diskusi