Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kritik Putina bojuje o život v nemocnici. Lékaři mluví o otravě

Autor: nka, ČTK - 
3. února 2017
13:00

Do umělého spánku uvedli lékaři jednoho z hlavních ruských opozičních politiků, Vladimira Kara-Murzu mladšího. Udělali to poté, co byl kritik prezidenta Vladimira Putina ve čtvrtek s příznaky těžké otravy převezen do nemocnice a skončil na jednotce intenzivní péče. Oznámil to na svém webu list Moskovskij komsomolec. 

Charakter onemocnění je podle něj prakticky shodný s kolapsem, který Kara-Murzu postihl před necelými dvěma lety.

„Lékaři ho uvedli do umělého spánku na týden,“ řekl agentuře RIA Novosti jeho otec s tím, že stav syna je těžký, ale stabilizovaný. V nejbližší době se podle něj sejde lékařské konzilium, které rozhodne, jak postupovat dál.

„Jeho stav se stabilizoval, nejsou známky zhoršení. Stále ale přetrvávají, kromě dalších příznaků, problémy s funkcí srdce a snížený tlak,“ uvedl na Facebooku Kara-Murzův advokát Vadim Prochorov.

Byl spolupracovníkem Němcova

Pětatřicetiletý ruský disident byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy. V současné době Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Odpůrce Kremlu a někdejší miliardář dlouhá léta vězněný za údajné defraudace a krádeže ropy žije nyní v exilu.

V létě 2015 byl Kara-Murza spěšně hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a dalších sedmi orgánů a ocitl se na pokraji smrti. Podle lékařů byl otráven. Se stejnými příznaky byl politik převezen do nemocnice i nyní.

Když byl Kara-Murza po první otravě v roce 2015 propuštěn z nemocnice, léčil se v zahraničí. Po návratu do Ruska podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z otravy. Doložil je analýzami zahraničních klinik, které údajně potvrzovaly vysokou přítomnost jedovatých látek v krvi. Výsledky vyšetřování Kara-Murza dodnes nezná, napsal Moskovskij komsomolec.

Otevřené Rusko nedávno oznámilo, že vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb, jež se uskuteční příští rok. V loňských parlamentních volbách se hnutí Michaila Chodorkovského neúspěšně pokusilo získat křesla ve Státní dumě.

 

tgbg ( 4. února 2017 08:24 )

Ruský fašizmus je největší svinstvo světa.

gabreta ( 3. února 2017 20:27 )

Ten je jasnej. Zmrskal se pašovaným chlastem z "Likérky Drak" a jeho intelektuální pajšl to nestrávil! Pak že Rusáci vychlastají kdejakej sajrajt!!

bittvera ( 3. února 2017 15:57 )

sores ty musíš být hlupák, přirovnat Putina k Hitlerovi, tvl. co si měl z dějepisu, to ti tlučou do hlavy sluníčka, nebo rodiče, nebo to je tvůj hloupý názor? Nestačím se divit, kolik hlupáků je mezi námi. Potřeboval by si nastoupit do první linie US army, aby se ti rozsvítilo řádně v palici.

fotrpjotr ( 3. února 2017 15:36 )

Nemá chlastat pěnu do vany.

TrojanSlovakia ( 3. února 2017 15:08 )

 Koľko odporcov Porošenka a fašistickej vlády zabili ukajinské fašistické jednotky Azov a ukrajinská tajná služba SBU sa tu nedočítate. Chodorkovskij bol tunelár a korupčník. Opilec Jeľcin viedol Rusko tam, kde je teraz Ukrajina - chudobe a bankrotu.

Zobrazit celou diskusi