Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zbraň zpět dostanou i duševně nemocní Američané. Omezení vlastnictví mizí

Autor: nka - 
3. února 2017
13:50

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek odhlasovala zrušení nařízení, které zabraňuje duševně nemocným v legálním pořízení zbraně. Norma pochází z éry bývalého prezidenta Baracka Obamy. Napsal to server Sun Daily s odkazem na agenturu AFP.

Pro zrušení nařízení hlasovalo 235 členů Sněmovny, 180 jich bylo proti. Rozhodnutí musí teď ještě posvětit Senát a prezident.

Obama v roce 2015 prosadil, aby mezi osoby, pro které platí zákaz pořízení zbraně, byli zahrnuti pacienti psychiatrických klinik. Zákaz se ale přirozeně nelíbí střelecké lobby.

„Nařízení Obamovy administrativy je diskriminační a znemožňuje Američanům, kteří dodržují zákony, domoci se svých ústavních práv,“ prohlásil předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů, republikán Bob Goodlatte. Dodal, že neexistuje důkaz pro to, že by dlouhodobě nemocní občané představovali hrozbu pro veřejnou bezpečnost.

Obama se snažil zpřísnit pravidla pro nošení zbraně po celých osm let svého setrvání ve funkci, jeho návrhy ale často neprošly Kongresem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi