Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Izrael přes odpor Palestiny staví byty na okupovaném území. USA kličkují

Autor: pet/čtk - 
3. února 2017
09:20

Bílý dům uvedl, že výstavba nových bytů pro Izraelce na okupovaných palestinských územích „nepomáhá“ vyřešit izraelsko-palestinský konflikt. Hned však dodal, že nejde o oficiální stanovisko k této otázce. Palestina si však myslí, že jde o podporu terorismu a extremismu.

„I když si nemyslíme, že existence osad je překážkou míru, budování nových osad či rozšiřování stávajících by nemuselo být nápomocné k dosažení tohoto cíle,“ uvedl mluvčí Bílého domu v prohlášení, ze kterého citovaly tiskové agentury.

Současně dodal, že americká vláda nezaujala k výstavbě osad oficiální stanovisko a těší se na jednání při schůzce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a prezidenta Donalda Trumpa v půli února.

Z izraelské strany jako první reagoval izraelský velvyslanec v USA Danny Danon, podle nějž je zatím těžké říci, jak americký postoj ovlivní budování osad. „To je těžké říci, neoznačil bych to za názorový obrat o 180 stupňů, ale oni se tou otázkou zjevně zabývají. Bude se o tom mluvit při premiérově jednání ve Washingtonu. Nebudeme se vždy ve všem shodovat,“ uvedl Danon.

Netanjahu v souvislosti s evakuací nelegální židovské osady Amona, která stojí na palestinském Západním břehu Jordánu, ve středu oznámil, že na Západním břehu vznikne nová osada, která by měla nahradit vyklízenou Amonu. Půjde údajně o vůbec první novou osadu v oblasti za posledních 25 let.

Podpora extremismu a terorismu

Izraelské ministerstvo obrany minulý měsíc ohlásilo plán výstavby 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu. Část bytů podle izraelských médií bude v osadě podporované rodinou zetě amerického prezidenta Trumpa Jareda Kushnera. Palestinské vedení rozhodnutí o další výstavbě označilo za podporu extremismu a terorismu a za překážku pro jakoukoli snahu obnovit mírový proces.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde v židovských osadách žije na 430.000 lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy. Ve východním Jeruzalémě je 200 tisíc Židů a kolem 300 tisíc Arabů.

Izrael pokračuje v kontroverzní výstavbě navzdory rezoluci, kterou v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Dokument označuje osadnickou politiku za porušování mezinárodního práva. Spojené státy, které na půdě OSN dosud Izrael podporovaly, v tomto případě nepoužily práva veta a umožnily přijetí návrhu.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

papik ( 1. dubna 2017 00:42 )

Je naprosto přirozené, že Palestinci s Izraelem mír nechtějí, když si na jejich území staví nové a nové osady, stejně jako se kdysi roztahoval Hitler. Ten taky rozpoutal tolik válek, když se naopak snažil očistit svět od "židovského zla", že sám nakonec dostal totálně na frak. Jenže Izraelci rozpoutali ještě daleko nebezpečnější hru, když rody Rotschildů a dalších zpřízněných multimiardářských klanů podporují války v islámských zemích, islámské imigranty a teror politické korektnosti.

orlik2016 ( 4. února 2017 23:00 )

zajimava sprava ale to neni problem co se postavi na vlastnim uzemi. israel 1967 valku vyhral a jako vitez ma vse. Palestinci si delaji naroky na uzemi ktere jim nepatri a samosebou taky chteji jerusalem. ted uz neni Barak husejn Obama , ted je novy president ktereho zajimaji jine veci. Svet by se mel podivat jak hamas zbroji, utlacuje obyvatelstvo a pripravuje se na dalsi kolo s israelskou armadou.Ja verim ze budouci palestincky staat bude v jordansku jelikoz 80% obyvatel jsou palestinci a 20 jsou beduinske kmeny ktere byly dosazene anglicany. Jelikoz se ukazuje ze palestinci mir se sousedy nechteji, skonci to jak se ma, gaza bude dobyta, vsichni teroristi zastreleni a zbytek se strati v Sinajske pousti. potom zacne nova doba pro zbytek tech obyvatel ktera bude akzeptovat pravidla israelea konecne prijde klid na jih israele. Zapadni breh prijde taky rozhodnuti a ty kteri budou proti budou poslani na vychod pres reku jordana zacne novi cas na tom to uzemi.

orlik2016 ( 4. února 2017 22:48 )

jak je videt, vase radky by neprosly ani prvni tridu, ceky se pise blbej jako necky

maryfox ( 3. února 2017 10:37 )

 Bravo Izrael.Jenom těm teroristům neustupovat.Jsou to dobré zprávy.

Zobrazit celou diskusi